A fény születése és visszahúzódása
Kezdőlap / Élmények / Programok, rendezvények / A fény születése és visszahúzódása

A fény születése és visszahúzódása

Pécsváradi lakásotthonban élő különleges szükségletű gyerekek alkotásainak kiállítása

Kiállítás helyszíne: Alma Galéria, 7621 Pécs, Boltív köz (Király utcából nyílik)

Időpont: Hétfőtől péntekig 13-17 óráig.
Más időpontban egyeztetés, tárlatvezetés: Platthy István 06 30 9164713

A kiállítás október 29-ig tekinthető meg.

A kiállításon szereplő gyermekalkotások a Csontváry Képzőművészeti Stúdió Egyesület keretében készültek, mely szervezet elsősorban a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ gyermekotthonában és megyei lakásotthonaiban tevékenykedik, az ott nevelkedő gyerekek és fiatalok számára folytat képző-művészetterápiát és tehetséggondozást.
Alkotó gyermekeink a társadalom perifériájáról, szociális problémákkal küszködő családokból kerülnek ki. Már kicsi gyermekkorukban súlyos családi drámák, konfliktusok szenvedő részesei voltak. Életük gyakori velejárója volt a hányattatottság, a szeretethiány, az agresszív légkör.

A műhelyfoglalkozásokon, olyan általunk kifejlesztett művészetterápiás módszerekkel alkotunk, amely a természet változásrendjére és a népművészet formakincsére, szimbólumaira épül. A népművészet formavilágának vizuális nyelvi gondolkozásmódjára jellemző, hogy leképezi a természet és a benne élő ember szorosan egymásba kapcsolódó testi-lelki folyamatait. Ez a költőien megjelenített kifejezésmód alkalmas arra, hogy segítségével olyan folyamatokat éljenek át, amely keretet adhat a saját elszenvedett traumáink, érzelmi elhanyagoltságunk, önvalójuk megtalálásához, énünk szerves megéléséhez, önkifejező módú szimbolikus feldolgozásához. A népművészeti motívumokat, a népi műveltség és így a népmesék képzeteit nem lemásolva, hanem értelmezve, továbbgondolva teremtik meg saját személyes szimbolikus képi világukat.

A fény születése és visszahúzódása minden évben újra és újra megvalósul a természetben. Az év első felében a fény fokozatosan kiteljesedik, a nappali órák száma folyamatosan növekszik, az év második felében viszont visszahúzódik a sötétség javára, és minden nap növekszik az éjszakai órák száma. A világosság és a sötétség arányának folyamatos változása bizony nagyon jelentősen hat az életünkre, még ha az sokszor nem is tudatosul bennünk. A régiségben a természetben élő nép ezt mélységesen átélte, a természettől elszakadt, a mesterséges világba kényszerített ember azonban a művészi alkotó tevékenységen keresztül tud újra kapcsolódni a természet folyamataihoz.

Jelen alkotók Pécsváradon, a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ Kossuth Lajos utcai lakásotthonában élő különleges szükségletű gyermekek, fiatalok. Alacsonyabb szintű intellektusuk ellenére ugyanazokat a művészetterápiás módszereket alkalmazzuk náluk is, mint a normál szükségletű gyermekeknél, vagy a felnőtteknél. Az látjuk, hogy náluk is csodálatos művészi értékek jönnek létre. Ez azt is jelenti, hogy a népművészet minden társadalmi réteghez szól, van mondanivalója mindenki számára, és életünket gazdagabbá teszi a különböző korokon átívelő módon.

Alma Galéria eseménye