A magyar klasszikus zene napjaIn memoriam Kocsis Zoltán
Kezdőlap / Élmények / Programok, rendezvények / A magyar klasszikus zene napjaIn memoriam Kocsis Zoltán

A magyar klasszikus zene napja
In memoriam Kocsis Zoltán

A magyar klasszikus zene napja
In memoriam Kocsis Zoltán

Leszkovszki Albin: Zongoraverseny – ősbemutató / A mű a 2020-as Müpa Zeneműpályázat díjazott alkotása
Gyöngyösi Levente-Visky András: Lenni vagy nem – oratórium Trianon 100. évfordulójára, Visky András szövegére – ősbemutató
A hangversenyhez kapcsolódóan, annak szerves részeként 19.00 órától: Leszkovszki Albin, Gyöngyösi Levente zeneszerzőkkel, Visky András íróval és Balog József Lajtha- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművésszel Fazekas Gergely zenetörténész beszélget
A hangverseny 20.30 órakor kezdődik: a beszélgetést és a koncertet élőben közvetítjük
Váradi Marianna – szoprán
Meláth Andrea – alt
Megyesi Zoltán – tenor
Szvétek László – basszus
Cantemus Vegyeskar (karig.: Szabó Soma)
Balog József – zongora
Vezényel: Bogányi Tibor
Jegyárak: 1500 Ft Szeretettel várjuk Önöket a világ bármely tájáról hangversenyünkre, hiszen az élő közvetítés segítségével a világ bármely tájáról bekapcsolódhatnak és online követhetik a műsort!

Ugyanakkor arra is biztatjuk Önöket, hogy az értékes program és a muzsika kedvéért látogassanak el Pécsre! Zenekarunk esti koncertje mellett a város és környéke rejt annyi kincset, hogy a család minden tagjának élményt nyújtson egy hétvégére.
Két ősbemutató egy estén – a hangversenyen két magyar zeneszerző két nemrég keletkezett műve hangzik el. Leszkovszki Albin Zongoraversenyét Balog József zongoraművésznek ajánlotta a szerző. A mű a Müpa 2020-as zeneszerző pályázatának egyik díjazottja, Leszkovszki a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) hároméves ösztöndíjprogramja keretei között alkotta meg. Gyöngyösi Levente pedig Trianon 100. évfordulójára írt oratóriumot, de annak ősbemutatóját akkor is és 2021-ben is meghiúsította a járvány. Most végre talán sikerül létrehozni a közönség és a mű első találkozását. Mindkét zeneszerző termékeny és gyakorlatias komponista. Zenéjük egyszerre modern és befogadható, nem önmagáért való, sokkal inkább a kifejezés- és közlésvágy mozgatja őket, mint a mindenáron újat alkotás. Ahogyan Leszkovszki fogalmaz, a műfaji változatosság mellett fontosnak tartja, hogy olyan műveket írjon, melyek hiányoznak a mai repertoárból. A romantikus zenekari apparátusra készült zongoraversenyt a Visky András szövegére írt kantáta követi, mely Trianon kapcsán elmélkedik a lét – nem lét, nemzeti lét, megmaradás és együtt maradás kérdésein.

További információ…