park

Advent Pécs 2022

Megnézem
A Pécsi Püspökség programjai az adventi készület jegyében
Kezdőlap / Események / A Pécsi Püspökség programjai az adventi készület jegyében

A Pécsi Püspökség programjai az adventi készület jegyében

A Pécsi Egyházmegye Püspöksége a hagyományokhoz híven 2022-ben is minden korosztályt megszólító adventi programsorozattal készül, hogy lelkünkben is méltó módon várakozzunk és készüljünk a Megváltó Jézus születésének ünnepére. A vasárnapok kivételével minden nap hajnali 6.00 órakor roráté szentmisét celebrálnak a Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban. A hétvégéken idegenvezetési alkalmak, hangversenyek, koncertek, múzeumpedagógiai foglalkozások és kiállítások várják az érdeklődőket.

ADVENTI GYERTYAGYÚJTÁS A SZÉCHENYI TÉREN

Pécs Megyei Jogú Város adventi programsorozata részeként az adventi vasárnapok előestéjén, szombatonként 17 órakor a Széchenyi téren a történelmi egyházak képviselői gyertyát gyújtanak a város adventi koszorúján. A rendezvénysorozat ünnepélyes megnyitóját november 25-én, 17 órakor tartják a Széchenyi téren, ahol rövid köszöntőt mond Szép Attila, a Pécsi Egyházmegye hivatalvezető püspöki helynöke. A gyertyagyújtás városi adventi ünnepséggel folytatódik.

A gyertyagyújtás alkalmain gyertyát gyújt és köszöntőt mond:

2022. november 25. Manhardtné Szlovák Katalin evangélikus beosztott lelkész
2022. december 3. Zajácz Gábor görögkatolikus parókus
2022. december. 10. Nagy Zoltán Csaba református lelkész
2022. december 17. Felföldi László, a Pécsi Egyházmegye megyéspüspöke.

ADVENTI RORÁTÉK A SZÉKESEGYHÁZBAN

Advent első vasárnapját követően a – vasárnapok kivételével – minden nap hajnali, ún. roráté szentmisét celebrálnak 6:00 órai kezdettel a pécsi székesegyházban. 

ADVENTI HANGVERSENYEK A SZÉKESEGYHÁZBAN ÉS PÉCS KATOLIKUS TEMPLOMAIBAN

Az adventi időszakban hétvégenként, pénteken, szombaton és vasárnap rendezik a rendkívüli érdeklődésre számot tartó, hagyományos adventi hangversenysorozat egyes koncertjeit. A koncertek látogatása díjtalan, a helyfoglalás érkezési sorrendben történik. A koncertek fellépői, időpontjai és helyszínei:

HelyszínIdőpontFellépőA program címe
Rácvárosi templom11.26. 17:00Radnai TamásAdventi orgonamuzsika
Székesegyház11.27. 19:30Hírës PannóniaSegétségëd lëgyën rajtam Idvëzitö Christusom
Székesegyház12.03. 19:30Mecsek Kórus (dir.: dr. Balatoni Sándor), Bartók Béla férfikar (dir.: dr. Lakner Tamás)Magnum mysterium
Székesegyház12.04. 19:30Balatoni Sándor és Berislav JerkovicAdventus Pacis – A béke eljövetele
Kertvárosi templom12.04. 19:00Kovács Szilárd Ferenc, a pécsi székesegyház orgonaművész- szeneigazgatója és növendékeiAdventi orgonazene
Székesegyház12.10. 19:30Szotyori-Nagy GáborCésar Franck 200
Rácvárosi templom12.10. 17:00Dergez ZoltánAdventi orgonamuzsika
Székesegyház12.11. 19:30Pécsi Vonósok (vez.: Győri Kornél)A Pécsi Vonósok adventi hangversenye
Kertvárosi templom12.11. 19:00Radnai TamásAdventi orgonazene
Székesegyház12.17. 19:30Köcsky Tibor és növendékeiMester és tanítványai
Székesegyház12.18. 19:30Cappella Quinqueecclesiensis KamarakórusO magnum mysterium
Kertvárosi templom12.18. 19:00Czapák Attila, Katits Benedikta és növendékeikAdventi orgonazene

MÚZEUMPEDAGÓGIAI FOGLALKOZÁSOK, IDEGENVEZETÉSI ALKALMAK ÉS KIÁLLÍTÁSOK

PÜSPÖKI KINCSTÁR

december 03. szombat 16:00

Látogatóban a Mikulásnál – Múzeumpedagógiai foglalkozás
Az óvodás korosztálynak szóló foglalkozás során a gyermekek manócskákká változnak, és ellátogatnak a Mikulás házába. Bőröndszínház és sok játék segítségével megismerkednek Szent Miklós legendájával, végül a Manóműhelyben különleges dolgokat alkotnak. A részvétel regisztrációhoz kötött.

december 10. szombat 16:00

Molnárkalács, avagy az adventi ostya
Adventi ostyasütésre várjuk a családokat december 10-én 16:00 órától a Püspöki Kincstárba. A résztvevők megismerkedhetnek az ostyasütés egykori és mai technikáival, s maguk is kipróbálhatják, hogyan készítették régen a hagyományos molnárkalácsot. Ezt az édes ostyafajtát az ünnepi időszakokban (advent, nagyböjt, karácsony, húsvét) készítették, és ma már hungarikumként tartják számon. A részvétel regisztrációhoz kötött.

december 17. szombat 16:00

Szimatolj, fülelj, tapints! – Rendhagyó ismerkedés a karácsony titkával
Milyen hangokat hallhattak, milyen szagokat érezhettek a pásztorok a betlehemi jászol előtt állva? Ezekre a kérdésekre is választ keresünk adventi múzeumpedagógiai foglalkozásunkon, ahol az érzékszerveink és egy, a Püspöki Kincstárban található műalkotás segítségével idézzük fel a karácsonyi eseményeket, majd a gyerekek különleges alkotómunkában is részt vehetnek. A részvétel regisztrációhoz kötött.

MAGTÁR LÁTOGATÓKÖZPONT

december 03. szombat 10.00-16.00

Adventi kerámia festöde várja a gyerekeket és felnőtteket egyaránt, ahol fehér agyagból készített egyedi figurák, minták festhetők meg, melyek pillanatok alatt meg is száradnak, így az elkészült alkotások haza is vihetőek. A programon való részvétel ingyenes, a kerámia alap a helyszínen megvásárolható 600Ft/db ártól.

december 18. vasárnap 15.30 óra

„Szállást keres a Szent Család” zenés, énekes ájtatosság a belvárosban
A menet a Magtár Látogatóközpont – Szent István tér – Ferencesek utcája – Széchenyi tér útvonalon halad végig. Gyülekezés a Magtárban 15.00 órától.

TEMPLOMI VEZETÉSEK

december 10. szombat 15:00

Idegenvezetés a Gyertyaszentelő Boldogasszony-templomban (Dzsámi)

december 17. szombat 15.00

Liturgikus vezetés a pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban
A székesegyházat, mint liturgikus teret Kovács József püspöki titkár mutatja be az érdeklődőknek. A tematikus vezetés alkalmával a résztvevők nem csupán művészettörténeti szempontból ismerhetik meg a bazilikát, hanem hangsúlyt kap az abban látható páratlanul gazdag keresztény szimbolika, illetve a templom tereinek liturgikus funkciója is.

december 11. 15.00, 16.00 Élő kövek

A Szent Péter- és Szent Pál-székesegyházban tartandó interaktív idegenvezetési alkalmakon fiatal önkéntesek mutatják be a kereszténység üzenetét a székesegyház művészeti alkotásain keresztül, a kötetlen beszélgetések során pedig a látogatók kérdéseire is válaszolnak.

EGYHÁZMEGYEI KÖNYVTÁR ÉS LEVÉLTÁR

december 03. szombat 10.00 és 12. 10. szombat 10.00

Adventi könyvtárnyitogató a Pécsi Egyházmegyei Könyvtárban
Az adventvárás jegyében 2022. december 3-án és 10-én, szombaton 10 órai kezdettel történeti bemutatóval egybekötött idegenvezetést hirdetünk a Pécsi Egyházmegyei Könyvtárban (7621 Pécs, Janus Pannonius utca 8.). A könyvtárlátogatások regisztrációkötelesek és létszámkorlátozottak! Regisztráció: .

december 03. szombat 15 óra és december 10. szombat 15 óra

A Pécsi Székeskáptalani Levéltár és az állandó levéltári kiállítás megtekintése idegenvezetéssel
(7621 Pécs, Dóm tér 4.).