Adventi programok Pécsen
Kezdőlap / Élmények / Programok, rendezvények / Családi / Adventi programok Pécsen

Adventi programok Pécsen

Gyertyagyújtás – Pécs, Széchenyi tér

Advent 1. hete, 2021. november 27.  Kocsis Fülöp hajdúdorogi érsek -metropolita

Advent 2. hete, 2021. december 4. Hajduch-Szmola Patrik, a Pécsi Evangélikus Gyülekezet igazgató lelkésze

Advent 3. hete, 2021. december 11. Kisóvári-Németh Norbert, a Pécs-Belvárosi Református Gyülekezet lelkésze

Advent 4. hete. 2021. december 18. Felföldi László pécsi megyéspüspök (Betlehemi láng)


19. Pécsi Advent hangversenyei

Időpont: 2021. november 28. 19.30

Helyszín: Pécsi Székesegyház

Előadó: Hírës Pannónia Régizenei Együttes

Az érdeklődők „In Natali Domini” címmel kamarazene-régizene koncerten vehetnek részt, ahol adventi- és Mária-énekek, valamint zsoltárok hangzanak el a 16-17. századból.


Időpont: 2021. december 3. 19.30

Helyszín: Pécsi Székesegyház

Előadó: Pécsi Kodály Zoltán Gimnázium Kamarakórusa és a Pogányi Gyermekkórus

Két iskolai kórus közös hangversenye, amely során adventi és karácsonyi tematikájú énekek, kórusművek és hangszerszólók segítik az érdeklődő lelki hangolódását.


Időpont: 2021. december 4. 19.30

Helyszín: Pécsi Székesegyház

Előadó: Köcsky Tibor 

A Pécsi Művészeti Szakközépiskola tanárának, művészeti vezetőjének adventi orgonakoncertjét hallgathatják meg az orgonakedvelők, fuvola játékával közreműködik Vajda Virág fuvolista növendék.


Időpont: 2021. december 10. 17.00

Helyszín: Pécsi Székesegyház

Karácsonyváró programjukkal a Pécsi Horvát Klub, a Pécsi Egyházmegye Horvát Referatúrájának támogatásával minden évben lehetőséget teremt a pécsi és Pécs környéki horvát nemzetiségű híveknek, hogy anyanyelvükön hallgassanak szentmisét, illetve ünnepi koncertet. Idén a donji miholjaci „Sveta Cecilija“ Vegyeskar és a Harkanovci  Kulturális és Művészeti Együttes közreműködésével mutatnak be énekes előadásokat tamburazene kísérettel. A koncertet követően horvát nyelvű szentmisén vehetnek részt az érdeklődők.


Időpont: 2021. december 11. 19.30

Helyszín: Pécsi Székesegyház

Előadó: VOKE Pécs Vasutas Művelődési Ház-Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekar adventi koncertje

A fúvószenekari hangzás régiónkban komoly hagyományokkal bír, nemcsak mint liturgikus hangszerapparátus (rezesek a szakrális körmenetek alkalmával), hanem mint egyházzenei áhítatok eszköze is. A karácsonyi hangulat zenei előképének is tekinthető a Vasutas Koncertfúvós Zenekar hangversenye, az est alkalmával nem csak és kizárólag egyházi művek hangzanak el.


Időpont: 2021. december 12. 19.30

Helyszín: Pécsi Székesegyház

Előadó: Pécsi Vonósok

Győri András oboaművész, a Budapesti Zeneakadémia doktorandusz hallgatója, a Magyar Nemzeti Operaház I. oboistája és a Pécsi Vonósok közös adventi koncertje zenekari darabokkal és prózai betétekkel teremti meg az ünnepi hangulatot.


Időpont: 2021. december 17. 19.30

Helyszín: Pécsi Székesegyház

Előadó: Pécsi Művészeti Gimnázium orgona tanszaka 

Ifjú orgonisták adventi hangversenye, csellisták és magánénekesek közreműködésével.


Időpont: 2021. december 4. 17.00

Helyszín: Pécs, Rácvárosi Templom

Előadó: Dergez Zoltán orgonaművész

Orgonaavató hangverseny

Az idei esztendőben megújult a rácvárosi templom Mayer Albert orgonája. A felújítást a Pécsi Orgonaépítő Manufaktúra végezte. Nagy öröm ez a helyi híveknek, ugyanakkor egy olyan instrumentumot kapott a város, amelynek a tágabb közösség is örvendhet. A templom orgonistája, Dergez Zoltán orgonaművész szólaltatja meg a hangszert.


Időpont: 2021. december 11. 17.00

Helyszín: Pécs,Rácvárosi Templom

Előadók: Balatoni Sándor orgonaművész és Berislav Jerković énekművész

Balaton Sándor orgonaművész és Berislav Jerković énekművész közös hangversenye során a hallgató meggyőződhet a város legújabb orgonájának kamaralehetőségeiről és szólóhangzásáról.


Időpont: 2021. december 5. 19.00

Helyszín: Pécs, Kertvárosi Szent Erzsébet Templom

Előadó: Radnai Tamás

Idén újult meg a Szent Erzsébet Plébániatemplom orgonája, melyet ősszel nagyszabású orgonaavató-koncertsorozat keretében avatták fel a város orgonistái. A nagy érdeklődésre való tekintettel a templom zenei vezetője úgy döntött, hogy koncertsorozatot szervez az adventi időszakra. Ennek a sorozatnak az első állomása Radnai Tamás orgonahangversenye.  


Időpont: 2021. december 12. 19.00

Helyszín: Pécs, Kertvárosi Szent Erzsébet Templom

Előadók: a PTE Művészeti Kar orgonista hallgatói

Kovács Szilárd Ferenc orgonaosztályának koncertjén az adventi készületre és karácsony fényére fókuszálhat a hallgató. Közreműködnek.: Osvald Otília, Hocz Veronika, Urbanics Tamás és a templom orgonistái: Czapák Attila és Katits Benedikta.


Időpont: 2021. december 19. 19.00

Helyszín: Pécs,Kertvárosi Szent Erzsébet Templom

Előadó: Cappella Quinqueecclesiensis, vezényel: Keresztes Nóra

Az érdeklődő egy csodálatos adventi tematikájú kórushangversennyel hangolódhat Krisztus születésének ünnepére.


Időpont: 2021. december 16. (csütörtök) 18.00

Helyszín: Pécs, Jézus Szíve (Pius) Templom

Előadó: Pécsi Janus Pannonius Gimnázium

A város nagy múltú gimnáziumának hagyományos adventi hangversenyén énekkari művek, hangszeres zeneszámok és versek segítik az adventi hangolódást a vendégek számára.


Punya, egy falat kenyér c. kiállítás (2021. november 27 – január 6.)

A kiállítás megnyitójának időpontja:2021. november 27. 16.00    

Helyszín: Pécs, Dóm Kőtár (Káptalan u. 10.)

A kiállítás megvalósításának eredete Versegi Beáta Mária CB nővér A Punya Egy falat kenyér című könyvéből származik, amelyben egy cigánycsalád életén keresztül léphetünk bele az evangéliumi eseményekbe. A szereplők átélik Jézus közelségét és elmesélik milyen is volt a Mesterrel való találkozás. A középpontban Jézus áll, aki mindannyiunkat megszólít, minden nemzetiségből, minden korból. Ezzel a történettel közelebb léphetünk felé… A történetet kísérik, kiegészítik Ráczné Kalányos Gyöngyi roma festőművész élettel teli képei, amelyek az esztergomi Keresztény Múzeumból kölcsönzött kiállítás keretében 2022. január 6-ig tekinthetőek meg a Dóm Kőtárban.

A történethez drámapedagógiai foglalkozás is igénybevehető előzetes jelentkezés alapján. A kiállításra kidolgozott foglalkozás alapmódszere a drámapedagógia, amely szerepeken keresztül motiválja és közelíti a résztvevőt a festmények világához, a cigánysághoz és Jézushoz.  A foglalkozás 6 év fölött minden korosztály számára ajánlott. A foglalkozás időtartama: min. 2 ­max. 3 óra. A foglalkozásokra előzetes bejelentkezés és időpontegyeztetés szükséges. Kapcsolat: Hoffmanné Toldi Ildikó – Telefon: +36 30 363 8749


Látogatóban a Mikulásnál múzeumpedagógiai foglalkozás

Időpont: 2021. december 4.  15.00 óra

Helyszín: Pécs, Püspöki KincsTár (Káptalan u. 6.)

Az óvodás korosztálynak szóló foglalkozás során manócskákká változunk, és ellátogatunk a Mikulás házába. Bőröndszínház és sok játék segítségével megismerkedünk Szent Miklós legendájával, végül a Manóműhelyben különleges dolgokat alkotunk.

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció itt: https://pecsiegyhazmegye.hu/regisztracio?id=308

Helyszín: Püspöki KincsTár (Káptalan u. 6.)

A programra csoportokat előzetes bejelentkezéssel a meghirdetett időponttól eltérő napon is tudunk fogadni, a Pécsi Püspökség érvényes díjszabása szerint. Információ és bejelentkezés a címen.


Angyallesen múzeumpedagógiai foglalkozás

Időpont: 2021. december 11.  15.00 óra

Helyszín: Pécsi Székesegyház és Püspöki KincsTár, találkozási pont: Pécsi Székesegyház

A foglalkozás során közösen felkutatjuk a székesegyházban rejtőző angyalokat, majd vetítés, beszélgetés és játékok segítségével „közelebbről” is megismerkedünk velük. Ezt követően a gyerekek maguk is készíthetnek angyalokat különböző technikákkal. A foglalkozást az óvodás és kisiskolás korosztálynak ajánljuk.

A programon való részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Regisztráció itt: https://pecsiegyhazmegye.hu/regisztracio?id=309

Helyszín: Pécsi Székesegyház és Püspöki KincsTár, találkozási pont: Pécsi Székesegyház

A programra csoportokat előzetes bejelentkezéssel a meghirdetett időponttól eltérő napon is tudunk fogadni, a Pécsi Püspökség érvényes díjszabása szerint. Információ és bejelentkezés a címen.


Molnárkalács avagy az adventi ostya  

Időpont: 2021. november 28. 15.00 -18.00 és december 18. 15.00-18.00

Helyszín: Pécs, Püspöki KincsTár (Káptalan u. 6.)

 Adventi ostyasütésre és kézműveskedésre várjuk a családokat november 28-án és december 18-án délután 3 és 6 óra között a Püspöki Kincstárban. A résztvevők megismerkedhetnek az ostyasütés egykori és mai technikáival, s maguk is kipróbálhatják, hogyan készült régen a hagyományos molnárkalács. Ezt az édes ostyafajtát az ünnepi időszakokban (advent, nagyböjt, karácsony, húsvét) készítették, és ma már hungarikumnak számít. Az ostyasütés mellett lehetőség nyílik kerámiafestésre és mécseskészítésre is.

A programhoz annak teljes időtartama alatt lehet csatlakozni, regisztráció nem szükséges.

A programon való részvétel ingyenes.

Helyszín: Püspöki KincsTár (Káptalan u. 6.)


Szent Ignác útja – Camino Ignaciano című film vetítése és közönségtalálkozó Tolvaly Ferenccel és Balázs Zsuzsával
(Moderátor: Hegyi Kevin, PPHF hallgató, Egy-ház-kép podcast moderátor)

Időpont: 2021. december 1. 18.00

Helyszín: Pécs, Uránia Mozi (Hungária út 17.)

A Szent Ignác útja gondolatébresztő külső és belső utazás, mely az élet igazi kalandját, az útkeresést és önmagunk megtalálásának lehetőségét kínálja. A spanyolországi történelmi helyszíneken forgatott 90 perces dokumentumfilm közelről, személyes hangvételű elbeszéléssel, érzékenyen mutatja be, hogyan válik egy zarándoklat életváltoztató úttá.

A filmben szereplő négy fiatal zarándok lelkigyakorlatát az úton egy spanyol jezsuita lelki vezető – José Luis Iriberri SJ – kíséri, aki egyben a nézők lélek-útikalauzává is válik.

A zarándokok Loyolai Szent Ignác, a jezsuita rend alapítójának nyomában járnak, aki népszerűséget hajszoló katonából vált lelki vezetővé, és aki 500 évvel ezelőtt elsőként tette meg a ma már Camino Ignacianóként ismert, Loyolától Manresáig tartó, 640 km-es életváltoztató útját. Tolvaly Ferenc filmje először mutatja be az út spirituális és vizuális szépségeit.


Egymillió csillag a szegényekért

Időpont: 2021. december 7. 17.00 (vagy december 8. 17.00)

Helyszín: Pécs, Széchenyi tér

A Katolikus Karitász tizenharmadik alkalommal indítja el az Egymillió csillag a szegényekért szolidaritási akciót hazánkban. A szolidaritás egymillió csillaga az idei esztendőben 2021. december 5-én ragyog fel először, és egy héten keresztül nap mint nap arra figyelmeztet, hogy vannak nálunknál sokkal szegényebb emberek, akiknek napi megélhetési gondjaik vannak; figyeljünk rájuk, segítsünk rajtuk. A Pécsi Egyházmegyei Katolikus Karitász közreműködésével december 7-én (vagy december 8-án) gyúlnak fel a fények Pécsen, a Széchenyi téren.  A 17.00 órakor kezdődő színpadi műsor során a helyszínen gyertyaosztás lesz, amelyekért felajánlott adományokat a Karitász a hátrányos helyzetűek téli támogatására fordítja. Ennek keretében ételosztások, élelmiszercsomagok, kályhák és tűzifa nyújt majd valódi segítséget a rászoruló családoknak.


Barokk templomok Baranyában – Tám László fotóművész könyvbemutatója

Időpont: 2021. december 10. 16.00

Helyszín: Pécs, Magtár Látogatóközpont, Bonipert terem

A baranyai barokk templomok időkapszulái ennek a kornak.  Bizonyítják azt, hogy ezek milyen fontosak voltak az ott élő emberek számára, akik kétkezi munkájukkal, anyagi áldozatok vállalásával, gondoskodásukkal járultak hozzá építésükhöz.                              

Tám László fotóművész baranyai építészeti kincseket bemutató képei lehetőséget teremtenek elődeink életének, hitvilágának, vallásosságának megismerésére, mely alapul szolgálhat a mai kor emberének arra, hogy újra felfedezze és megóvja mindazt az egyediséget és értéket, melyet az élet ajándékával mindannyian megkaptunk.


Élő Kövek – ingyenes idegenvezetés a pécsi Szent Péter és Szent Pál Székesegyházban

Időpont: 2021. december 12. 15.00 /16.00/17.00

Helyszín: Pécsi Székesegyház

Fedezzük fel együtt a pécsi Szent Péter és Szent Pál Székesegyházat! Mit üzen nekünk a templom? Mi rejlik a festmények és domborművek szépsége mögött? Az Élő Kövek interaktív idegenvezetésein ezekre a kérdésekre is választ kaphatunk fiatal önkéntesektől, akik a kereszténység üzenetét a templom művészeti alkotásain keresztül mutatják be. Az Élő Kövek egy nemzetközi kezdeményezés, mely világszerte számos ifjúsági közösséget foglal magába, s célja Jézus Krisztus és az Egyház üzenetének közvetítése azok számára, akiket megragad a templomok külső és belső szépsége. 

A programon a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz (kezdési időpontok alapján lehet regisztrálni az alábbi linkeken):

https://pecsiegyhazmegye.hu/regisztracio?id=310
https://pecsiegyhazmegye.hu/regisztracio?id=311
https://pecsiegyhazmegye.hu/regisztracio?id=312

Kép forrása: pecsiegyhazmegye.hu

Adatvédelmi Központ

Szükséges Sütik

A szükséges cookie-k a rendszer működéséhez feltétlenül szükségesek, azok nélkül a honlap nem használható rendeltetésszerűen. Ezek a cookie-k a felhasználó hozzájárulása nélkül használhatók és nem kapcsolhatók ki.

wordpress-settings-{X}, wordpress-settings-time-{X}, gdpr[allowed_cookies], gdpr[consent_types], PHPSESSID, gdpr[privacy_bar], usertype

Teljesítmény

A teljesítmény cookie-k arról gyűjtenek adatokat, hogy hogyan használják a honlapunkat. Ezeket arra használjuk, hogy jobban megértsük miként használják a honlapunkat, hogy annak tartalmát és funkcióit javítsuk.

_ga, _gat, _gid, _hjClosedSurveyInvites, _hjDonePolls, _hjMinimizedPolls, _hjShownFeedbackMessage, _hjSessionTooLarge, _hjSessionRejected, _hjSessionResumed, _hjid, _hjRecordingLastActivity, _hjTLDTest, _hjTLDTest cookie for different URL substring alternatives until , _hjUserAttributesHash, _hjCachedUserAttributes, _hjLocalStorageTest, _hjLocalStorageTest has no expiration time, but it is deleted almost immediately after it is created., _hjIncludedInPageviewSample, _hjIncludedInSessionSample, _hjAbsoluteSessionInProgress, _hjFirstSeen, _hjViewportId, _hjRecordingEnabled
_ga, _gat, _gid
_hjClosedSurveyInvites, _hjDonePolls, _hjMinimizedPolls, _hjShownFeedbackMessage, _hjSessionTooLarge, _hjSessionRejected, _hjSessionResumed, _hjid, _hjRecordingLastActivity, _hjTLDTest, _hjTLDTest cookie for different URL substring alternatives until , _hjUserAttributesHash, _hjCachedUserAttributes, _hjLocalStorageTest, _hjLocalStorageTest has no expiration time, but it is deleted almost immediately after it is created., _hjIncludedInPageviewSample, _hjIncludedInSessionSample, _hjAbsoluteSessionInProgress, _hjFirstSeen, _hjViewportId, _hjRecordingEnabled