Az Élet halál rejtett mintázatai
Kezdőlap / Élmények / Programok, rendezvények / Kiállítás / Az Élet halál rejtett mintázatai

Az Élet halál rejtett mintázatai

Jacques Derrida és Barabási Albert-László;
Orbán Jolán irodalomtörténész tárlatvezetése

Nietzsche egyike azoknak a filozófusoknak, akik elsőként ismerték fel, hogy filozófiát művelni, annyi, mint hálót szőni. Joyce egyike azoknak az íróknak, akik elsőként ismerték fel, hogy az írás (net)work in progress. Derrida egyike azoknak a filozófusoknak, akik elsőként fedezték fel, hogy a filozófia komplex textuális rendszer és elsőként dekonstruálták a nyugati filozófia rejtett mintázatait, így a logo-phono-etno-fallo-carno-antropo-centrikus gondolkodás struktúráját.


Barabási Albert-László egyike azoknak a tudósoknak, akik elsőként fedezték fel, hogy “a hálózatok mindent áthatnak”, és hogy ha “megértjük a hálózatok struktúráját és viselkedését, akkor nagyszerű dolgokra leszünk képesek, egy vállalat optimális megszervezésétől egy betegség kitörésének megállításáig még mielőtt katasztrofálisan szétterjedne”. Egyike azoknak a tudósoknak, akik az első között vizualizálták a hálózatok működését (BarabasiLab) és az elsők között állították ki net(mű)alkotásaikat múzeumokban ezáltal dekonstruálva a tudomány és a művészet, valamint a hagyományos művészet és az adatalapú művészet közötti határt.
A különleges tárlatvezetés topikjai: Derrida szövegeinek a hálózat-kutatásra, valamint a Derrida-hálózatnak a Derrida-kutatásra tett hatása; Derrida Élet halál szemináriumainak rejtett mintázatai; Barabási covid19-kutatásai, és a Terjedési jelenségek. Virális hálózatok című kiállítás a Nick Galériában.