8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál
Kezdőlap / Események / 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál

A világ legfrissebb, nemzetközi sikereket elért egész estés kreatív dokumentumfilmjeit mutatja be a 8. Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál január 27-30. között Pécsett az Apolló Moziban. Az idei fesztivál szlogenje: bátor filmek.

2022-ben közel 50 filmet, mintegy 200 vetítésen, több mint egy héten át láthat a dokumentumfilmek lelkes közönsége Budapesten és 10 nagyvárosban országszerte, így Pécsett is. Az Apolló moziban összesen 8 nemzetközi versenyfilmet vetítenek, eredeti nyelven, magyar és angol feliratokkal.

A filmek listájában olyan alkotásokat találhatnak az érdeklődők, amelyek a világ rangos dokumentumfilm-fesztiváljain szerepelnek. A köd gyermekei című vietnámi alkotásért a legjobb rendező díját vette át Ha Le Diem az Amszterdami Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon. A Menekülés című animációs dokut nevezi idén Oscarra Dánia, amely egy afgán menekültről szól, és a nagy tekintéllyel bíró Sight and Sound az év 19. legjobb filmjének választotta meg. A Tehén világpremierjét a cannes-i filmfesztiválon tartoták, Andrea Arnold dokuja egy tehén életét mutatja be. A Magas mérce főszereplői a kosárlabdát profi módon űző izlandi kislányok és edzőjük, aki a legkisebbeket nem a megszokott módon, hanem saját, sokak által vitatott módszerével tanítja kosarazni. Egy kontinenseket átívelő, évtizedekig tartó gólyaszerelmet mesél el a horvát Gólya, bácsi, gólya című alkotás. A 2019-es hongkongi tüntetéshullámot a diákok szemszögéből mutatja be A vörös falak foglyai. Az Erőltetett menet című film a kínai gazdasági felemelkedés pólusait, a munkás emberek és főnökeik, míg a Mádám Anny a különféle munkákat vállaló, életvidám cseh nagymama mindennapjait dokumentálja.

A 8. BIDF díjairól rangos, 25 nemzetközi-, és hazai szaktekintélyből és alkotóból álló zsűri dönt majd.

A filmekről és a fesztiválról bővebben: https://www.facebook.com/events/439612481164167 és www.bidf.hu

Kapcsolat:

Murányi Kata Programigazgató, Pécs (, +36 30 491 5112)

Sós Ágnes Balázs Béla-díjas filmrendező, A BIDF alapító igazgatója (, + 36 20 912 4704)

Kép forrása: https://www.facebook.com/bidf.hu/about