Ráérős barangolás a Tettyén
Kezdőlap / Események / Ráérős barangolás a Tettyén

Ráérős barangolás a Tettyén

Fenn a Tettye – lenn a város

Pécs a Tettye nélkül nem is létezhetne, hisz a római, az ókeresztény és a középkori város lakói is mind-mind a hegy köveiből építkeztek. Ahogy fogyott a hegy, úgy nőttek a völgyben a templomok, a házak, a város falai. És mindkettő különleges lett: a hegyen egy ölelő fennsík, a völgyben egy szépséges város.

A Tettyéről lenézni csodálatos élmény, évszázadok lakói pillantottak le innen – püspökök, kerengő dervisek, szőlősgazdák, bosnyák leányok és persze a „Tettye koronázatlan királya” számtalan víg kedélyű vendégével… Aztán mind leereszkedtek a bővizű patak táplálta malmok mentén, kortyoltak a Mecsek lábánál termő borból, gyönyörködtek a hegyoldal virágaiban.
Egy templomtornyot látva mormoltak egy imát latinul, magyarul, németül, törökül vagy szerbül, hogy aztán lélekben felfrissülve térjenek vissza a kanyargós utcákon a város falai közé.

A Tettye és a hegyoldal gazdag és titkos történetével, köveivel, virágaival, egykori lakóival ismerkedünk míg a lábunk alatt zubog a Tettye patak, majd ráérősen besétálunk az imént még lábunk előtt heverő városba.

Ár: 5500 Ft/fő
A séta hossza: 3 óra
Találkozási pont:
7625 Pécs, Tettye tér – buszmegálló // A találkozási ponton 5 percet töltünk. A második állomás a Tettyei romoknál van. Késés esetén, az első 25 percben ezeken a helyszíneken lesz megtalálható a csoport.
A séta útvonala:
Tettye tér – Tettye rom – Vince utca – Mindenszentek temploma – Tettye utca – Széchenyi tér