Kezdőlap / Események / Gyenis Tibor fotóművész ”Ott "c. kiállítás

Gyenis Tibor fotóművész ”Ott "c. kiállítás

Gyenis Tibor munkái a tájhoz fűződő viszonyunkkal foglalkoznak. Hogyan képzeljük el magunkat a térben? Milyen ez a tér és hol állunk? A környezetbe beavatkozó ember önreflexiója bontakozik ki a fotográfiai alapú műveken. A képek egyrészt dokumentációi a növények és az elemek találkozásának, másrészt összeállítások. Egymáshoz nem illő léptékben épület-, és makettdarabok, vagy applikált használati tárgyak csúsznak össze talált helyzetekkel.

A helyszíni beavatkozásokra épülő munkamódszer mellett majd egy évtizede a fára kasírozott fotók átalakítása, metszése, roncsolása, plasztikai elemekkel történő kiegészítése jelent meg. A montázsszerűen megjelenő plasztikai játéktér kiegészíti vagy ellenpontozza a képet és annak terét. A fotózás, mint a megismerés egy metaforája, az ablakként felfogott táblakép, mint médium kerül a középpontba, azáltal, hogy a képfelszín egységét bontja meg a beavatkozás. A képpel szembeni elvárásaink, a képi hitelesség és a képeket működtető nézői attitűdök válnak hangsúlyossá azáltal, hogy a fotók megsértése, felületüknek roncsolásával valójában képrombolási gesztussal egészül ki a kép.

Az Ott című kiállítás újdonságként bemutat még talált képeket, olyan objektumokat, amelyek szokatlan elhelyezkedésükkel rárímelnek az alkotó tárgy applikációira.  A kiállítás vizsgálja milyen látásra van esélyünk ma azon a harctéren, ahol a tudatunkért verseng a szuggesztív és előre formázott képek segítségével a turisztikai ipar, valamint a disztópikus jövő hírnökei.

Gyenis Tibor, 30 éves pályája során számos hazai és nemzetközi kiállításon szerepelt, Munkácsy díjas képzőművész, egyetemi oktató.

Megtekinthető: 2022. július 1-ig, hétköznapokon 9-16 óra között.