Gyógyító Képek - Fotók A Túlsó Partról
Kezdőlap / Élmények / Programok, rendezvények / Kiállítás / Gyógyító Képek - Fotók A Túlsó Partról

Gyógyító Képek - Fotók A Túlsó Partról

A Kultúr Faktor bemutatja:

A Bázis Addiktológiai Szolgálat fotós közösségének kiállítása.

Civil Közösségek Háza/Pince Galéria
Megtekinthető február 28 – ig hétköznap 9 – 18 óra között.
Kiállítás megnyitó: 2022. 02. 03. 17.00.

A kiállítást megnyitja: Csépke Zsuzsanna
Közreműködik :
Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház
Kugler Tamás/Dalok

Kultúr Faktor

A Bázis Addiktológiai Szolgálat 2020 – ban indított kulturális programja a művészet, a kultúra nézőpontjaival szeretne több oldalról is rátekinteni a felépülés jelenségére. A rendezvénysorozat a szórakoztató, közösség építő funkciókon túl is fontos szerepet vállal, hiszen a szenvedélybetegség felismerésére, a prevencióra, a rehabilitáció folyamataira irányuló figyelem felkeltése össztársadalmi érdeknek tekinthető.
Célunk, hogy közelebb hozzuk a józan kultúrát az azt körülvevő helyi közösséghez, a művészet, a kultúra eszközeinek segítségével érzékenyítve a függők, a függőség irányába. A józanság fogalmának, jelenségének ismertebbé tételével a józanodó szenvedélybetegek megértése és megítélése pozitívan változhat, és reintegrációjuk is hatékonyabb lehet.
Emellett azonban a rendezvények mögött álló intézmény, és annak tevékenységének reprezentációja, képviselete, a választott értékek mellett való demonstratív kiállás, a jelenlét felmutatása is fontos szempont, az eseményekhez kapcsolódó marketing pedig az egész témakör média térbe emelésével erre is lehetőséget kínál – legyen szó akár a közösségi oldalakról, vagy egyéb online, írott, elektronikus médiafelületekről. Így vonhatóak ugyanis egyre inkább a közvélemény fókuszába a józan kultúra pozitív társadalmi hatásai, az aktív kémiai/viselkedési/kapcsolati stb. függőségben szenvedő, a kutatások alapján igen nagy, és egyre gyarapodó létszámú célcsoportot pedig ezáltal is az érintettség felismerése, a segítségkérés, a felépülés irányába ösztönözhetjük.
Ezen kívül egy hagyományt is szeretnénk teremteni: ilyenkor gondolunk azokra az embertársainkra, akiknek kezeletlen függőségük miatt nem teljesedhetett ki életük,
tehetségük.

Gyógyító Képek – Fotók A Túlsó Partról

Eddig megvalósult eseményeink között a teljesség igénye nélkül volt már több zenei előadóest, színházi előadás, graffiti stílusú ház festés projekt, illetve irodalmi beszélgetés ismert, függőségüket felvállaló alkotók részvételével. 2021 decemberében pedig sikeres adománygyűjtő kampányt bonyolítottunk le, aminek segítségével a közeljövőben tovább finanszírozhatjuk az események rendezését.

Ugyancsak a Kultúr Faktor projekt keretei között rendeztük meg „Érzések” címmel az első olyan fotókiállítást, amelyen a Bázis fotós közösségének alkotásait mutattuk be a pécsi Reggeli Kávézóban, 2020 októberében.
Ennek nyitóbeszédében hangzott el először a „túlsó part” kifejezés, amit az immár második, Gyógyító Képek című tárlatunk címébe is beemeltünk. Ez az a szimbolikus hely, ahová reményeink szerint egyre többen eljutnak a kiutat keresők, a felépülni vágyók közül, s ahová a hidat, az utat maga az üzenet jelenti, hogy van segítség, hogy nem kell belehalni a függőség kezeletlen betegségébe.
Az azóta eltelt időszakban a Bázis fotós csoportja kinőtte magát, s immár nem csak a nálunk/velünk dolgozó munkatársak, kliensek számára nyitott, és elérhető. Ezért is szeretnénk a kiállítás kapcsán a társintézetekből, egyéb kezelőhelyekről, vagy akár az utcáról érkező társakat is megszólítani, és felkínálni nekik a csatlakozás lehetőségét. Ezt a szándékot illusztrálja a kiadvány és a tárlat koncepciója is, aminek keretében ezúttal tíz olyan alkotó gondolataihoz, érzésvilágához kerülhetünk közelebb képeiken keresztül, akik egy része a Bázis segítségével, más része egyéb utakon érkezett meg arra a bizonyos túlsó partra.