100 éves a pécsi jogászképzés – évnyitó és kiállítás megnyitó a PTE jogi karán
Kezdőlap / Hírek / PTE / 100 éves a pécsi jogászképzés – évnyitó és kiállítás megnyitó a PTE jogi karán

100 éves a pécsi jogászképzés – évnyitó és kiállítás megnyitó a PTE jogi karán

2022. szeptember 2.

Az 1912-ben Pozsonyban alapított Magyar Királyi Erzsébet Tudományegyetem száz évvel ezelőtt kezdte meg a működését Pécsett. Ebből az alkalomból a Pécsi Tudományegyetem 2021. szeptember 1. és 2023. október 14. között centenáriumi programsorozatot szervez.

Az ünnepségsorozat szervezésében az Állam- és Jogtudományi Kar különböző programokkal vesz részt, azzal a céllal, hogy méltó módon emlékezzen kiváló elődjeire, megőrizze a hagyományokat, és kövesse az értékeket.

A centenáriumi rendezvénysorozat az ünnepi tanévnyitó tanácsüléssel kezdődik, amelyet szeptember 5-én 10 órától tart a Jogi Kar, majd ezt követően 11:15 órakor kezdődik az „Elődeink nyomán. A Jogi Kar 100 éve Pécsett” című kiállítás megnyitója, amely kiállítás visszaidézi az évtizedekkel ezelőtti kari életet, egykori neves professzorokat, hallgatókat, az universitas világát.

A kiállítást Prof. dr. Bódis József, az Universitas Quinqueecclesiensis Alapítvány kuratóriumának elnöke nyitja meg, valamint beszédet mond Prof. dr. Fedeles Tamás oktatási rektorhelyettes és Prof. dr. Fábián Adrián, a jogi kar dékánja.

Az évszázados kari életbe bepillantást engedő gyűjteményt a PTE Egyetemi Könyvtár és Tudásközpont Történeti Gyűjtemények Osztályának munkatársai nagy hozzáértéssel állították össze.

A kiállítás anyagához többen kölcsönöztek az egykori professzorokhoz, hallgatókhoz köthető tárgyakat, fényképeket, dokumentumokat. Külön köszönet illeti Tamási Balázst, aki nagyapja, Holub József egykori professzor hagyatékának legértékesebb darabjait bocsátotta rendelkezésre, valamint részvételével is megtiszteli a kartörténeti kiállítást.

A kiállítás a PTE ÁJK épületében, a 48-as téri campus Molnár Kálmán előadója előtti aulában tekinthető meg, előreláthatólag 2023 tavaszáig.