Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Közérdekű / A pécsiek szavaztak: mielőbb szeretnének Aquaparkot

A pécsiek szavaztak: mielőbb szeretnének Aquaparkot

Lezárult a kérdőíves egyeztetés, amelyben a pécsi városvezetés arra kérte a lakosságot, hogy ossza meg véleményét az Aquapark beruházás következő lépéseivel, ütemezésével és a további fejlesztési irányokkal kapcsolatban. Az online kérdőívet 2316-an töltötték ki. A válaszok egyértelműen tükrözik, hogy a lakosság szeretné, ha Pécsett amilyen hamar csak lehet, megvalósulhasson az Aquapark és a hozzá kapcsolódó sportuszoda, multifunkcionális sportcsarnok és szálloda fejlesztése.

– A városképet meghatározó fejlesztések esetében fontosnak tartom, hogy a beruházások tervezési szakaszában széleskörű társadalmi egyeztetés történjen. Célunk, hogy olyan létesítmények valósuljanak meg, amelyeket a pécsiek valóban magukénak érezhetnek. A pécsi aquapark fejlesztéséhez kapcsolódóan a tervpályázati folyamatot szigorú jogszabályok kötik, önkormányzatunknak ebben kevés mozgástere van. Mégis fontosnak tartottuk, hogy amiben csak lehet, kikérjük az itt élők véleményét, ezért a lebonyolított tervpályázat díjazott pályamunkáiból kiállítást szerveztünk az Árkád bevásárlóközpontban. Ezzel párhuzamosan azt kértük a pécsiektől, hogy osszák meg velünk gondolataikat a beruházás következő lépéseiről, ütemezéséről és a további fejlesztési irányokról. Örömmel tölt el, hogy több mint 2300-an töltötték ki az online kérdőívünket, ezúton köszönöm mindenkinek, aki véleményével segítette munkánkat – mondta el Péterffy Attila, Pécs polgármestere.

A városvezetés által létrehozott weboldalon több mint két hét alatt 2316-an töltötték ki az online kérőívet. Ebben négy rövid kérdésre vártunk választ.

Az első kérdésnél a beruházás ütemezéséhez kapcsolódóan mondhatta el véleményét a lakosság. A válaszlehetőségeknél az 1-es a legkorább, a 4-es a legkésőbb lehetőséget jelentette. Az eredmények alapján a szavazók elsöprő többsége azt szeretné, ha az aquapark épülne fel a leghamarabb, a további sorrend pedig a sportuszoda, sportcsarnok majd a szálloda.

Image 4

A második kérdésnél a beruházás egyes megvalósítási szempontjait rangsorolhatták a válaszadók. A válaszok között a változatos és dús növényzet telepítése (1), a kreatív tereprendezés és tájépítészet (2), a helytakarékosság (3) és a fenntarthatóság (4) szerepeltek.

A pécsiek ezek közül magasan a fenntarthatóságot tartják a legfontosabb szempontnak. Ezután sorrendben a változatos és dús növényzet telepítését, a kreatív tereprendezést és az ötletes tájépítészeti megoldásokat, majd utolsóként a helytakarékosságot jelölték meg a kérdőív kitöltői.

Image 5

A felsoroltakon kívül a válaszadók további fejlesztési szempontokat is megjelölhettek. A szabad válaszadás lehetőségét csupán néhányan használták ki és a válaszok között leginkább az útfelújítást, parkolóbővítést, kerékpáros- és tömegközlekedéssel történő megközelítés biztosítását, melegvizes wellnesst, csúszdapark kialakítását, családbarát megoldásokat, akadálymentesség biztosítását és a zöld fejlesztési megoldásokat emelték ki.

A harmadik kérdésnél a városvezetés arra volt kíváncsi, hogy a válaszadók mely sport- és szabadidős fejlesztések megvalósítását tartják fontosnak Pécsett. A válaszadók nagyon szeretnék, ha az aquapark fejlesztése megvalósulna a megyeszékhelyen. A szavazók szerint Pécsnek nagy szüksége van tanuszodára és fedett jégcsarnokra is, ezeket hasznosabb beruházásnak tartják, mint egy városi labdarúgó stadion vagy egy triatlonközpont megépítését.

Image 6

Mivel a szavazáson nemcsak a pécsiek, hanem bárki részt vehetett, ezért az utolsó kérdés demográfiai jellegű volt, és a kitöltők lakhelyére vonatkozott.  A legtöbb válaszadó pécsi volt, míg a városban és a közvetlen környezetében élő szavazók együtt a válaszok több mint 97%-át adták. Így a lakossági felmérés elsősorban a pécsi és a Pécs környéki lakosok véleményét tükrözi.

Image 7

Összességében elmondható, hogy az online szavazás sikerrel zárult. A több mint 2300, döntő többségükben pécsi, vagy Pécs környéki válaszadó azt szeretné, ha a tervezett beruházások közül elsőként az aquapark valósulna meg, és a tervezés legfontosabb szempontjaként a fenntarthatóságot jelölték meg.

A kérdőív eredménye megerősítette, hogy a pécsiek elsöprő többsége, több mint 92 %-a szeretne aquaparkot a városba.

A régóta várt beruházás megvalósításához a 2022-ben lebonyolított tervpályázat nagyon fontos lépés volt. Az ezen díjazott három építésziroda vehet ugyanis részt a hirdetmény nélküli, feltételes közbeszerzési eljáráson. Ennek nyertesével kötjük meg a feltételes szerződést az aquapark engedélyes és kiviteli terveinek elkészítésére.

A szerződés megkötésével teljesítjük az önkormányzatnak a Modern Városok Programban még 2016-ban vállalt kötelezettségét az aquapark beruházás előkészítésére. 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata