announcement
Pécsi útfelújítások 2023Megnézem
Advent 2023Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / A pécsieknek kedvező, fontos döntések születtek

A pécsieknek kedvező, fontos döntések születtek

Építményadó-csökkentésről és az egyedülállók rendkívüli lakásfenntartási támogatásának bevezetéséről döntött a pécsi közgyűlés szerdai rendkívüli ülésén a pécsiek megsegítése érdekében. Emellett egy új ipari park létesítéshez szükséges területvásárlásról is határoztak a képviselők. 

Csökkentettük a pécsiek építményadóját

Az országot sújtó nehéz gazdasági helyzetben több város adóemelésekről döntött, a pécsi önkormányzat viszont ezzel ellentétben az építményadó csökkentéséről határozott.

Az 50 négyzetméter alatti lakóingatlanok esetében a közgyűlés eltörölte az építményadót, ez nagyjából 16 ezer pécsi ingatlant érint.

Az 50 és a 150 négyzetméter közötti lakóingatlanok esetében a képviselők sávos építményadó-kedvezményről döntöttek, ez további 41 ezer ingatlant érint. Ennek eredményeként a lakásmérettől függő kedvezményt kapnak a pécsiek:

  • egy 52 négyzetméteres lakás esetében 46 százalékkal,
  • egy 64 négyzetméteres lakás esetében 32 százalékkal,
  • egy 100 négyzetméteres lakás esetében 17 százalékkal,
  • míg egy 120 négyzetméteres lakás esetében 10 százalékkal kell kevesebb építményadót fizetni 2023. január 1-től.

Az építményadó csökkentése a város lakóingatlanjainak 95 százalékát érinti. Ezzel a döntéssel az önkormányzat a jövő évben összesen 122 millió forintot hagy a pécsi családok zsebében. Az adócsökkentésre a 2019 óta Pécsre települt cégek iparűzésiadó-növekménye nyújt fedezetet.

További részletek: https://bit.ly/3FthVJ8

Rendkívüli lakásfenntartási támogatást adunk a magányos pécsieknek

A közgyűlés rendkívüli lakásfenntartási támogatás bevezetéséről döntött. Ezt a pécsi lakóhellyel rendelkező, szociálisan rászoruló, egyszemélyes háztartásban élő és gyermeküket egyedül nevelő pécsiek igényelhetik.

A döntés értelmében 2023. január 20. és 2023. március 31. között egyszeri 50.000 forint pénzbeli támogatásra jogosultak azok a pécsiek, akik egyszemélyes háztartásában a havi jövedelem nem haladja meg 71.250 Ft-ot, továbbá azok a gyermeküket egyedül nevelő szülők vagy gyámok, akik háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem 62.700 Ft-nál alacsonyabb.

További részletek: https://bit.ly/3uNVREe

Lepusztult laktanyából ipari park

A közgyűlés döntött arról, hogy az önkormányzat visszaszerzi az egykori A/1 laktanya 23 hektáros ingatlanrészét. Ebből az önkormányzat a város rendszerváltás utáni történetének legnagyobb területű ipari parkját hozza létre, és ezzel ösztönzi a keleti városrész fejlődését.

Az ingatlan területi adottságai és a meglévő infrastruktúrája alapján is tökéletes terület további cégek pécsi befeketéseinek helyszínéül. A pécsi városvezetés továbbra is azon dolgozik, hogy további cégek települjenek a városba, ezzel erősítsék Pécs gazdaságát, és újabb munkahelyeket hozzanak létre.

A közgyűlés döntése alapján az önkormányzat visszavásárolja az ingatlant, amivel nemcsak újabb fejlesztési lehetőségek nyílnak meg, hanem a korábbi tulajdonos által felhalmozott adósság egy részét is behajtja a város, ezt ugyanis tartalmazza a vételár.

További részletek: https://bit.ly/3HxUDV2

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata