announcement

Pécsi útfelújítások 2023Megnézem

Átadták a Hanon pécsi gyárát
Kezdőlap / Hírek / Gazdaság / Átadták a Hanon pécsi gyárát

Átadták a Hanon pécsi gyárát

Forrás: https://www.pecsma.hu/top/atadtak-a-hanon-pecsi-gyarat-szijjarto-uzbegisztanbol-erkezve-poganyban-szallt-le/

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is Pécsre érkezett a Hanon Systems új pécsi gyárának átadójára. Bár az előzetes meghívó alapján arra lehetett számítani, hogy Őri László, a megyei közgyűlési elnök mond majd beszédet, végül azonban Kővári János került a reflektorfénybe.

Azt az elején leszögezhetjük, hogy Szijjártó Péter miniszter ma is nagyot ment. Ma délelőtt még Üzbegisztánban volt hivatalos úton, azonban a Déli Ipari Parkban 15.50-re (!!!) meghirdetett gyáravatóra hajszálpontosan megérkezett. Tekintettel arra, hogy különgépével a pogányi reptéren landolt előtte kicsivel, persze nem is olyan meglepő a pontossága. (A Szabad Pécs cikkében több fotót is találhatnak Szijjártó pogányi érkezéséről.)

A Hanon számára láthatóan nagyon fontos volt a mai megnyitó, ugyanis a cég szinte teljes nemzetközi vezérkara ott volt az eseményen. Min Sung, a Hanon Systems Hungary Kft. elnök-vezérigazgatója ki is emelte, hogy nagyon alapos előzetes felmérések után választották ki azokat a helyszíneket – így Pécset is –, ahol bővítették, bővítik gyártási kapacitásukat. Magyarország számukra különösen fontos partner, erről árulkodik az is, hogy Pécs mellett Székesfehérváron és Rétságon is jelen vannak.

A globálisan is piacvezetőnek számító autóipari beszállító vállalat (főként autóklímákat gyárt) most egy több mint 22 ezer négyzetméter alapterületű gyárat adott át. Min Sung szerint a pécsi egységnek is fontos szerepe lesz abban, hogy a Hanon Systems minél inkább mozduljon el a fenntartható termékek fejlesztése felé.

Szijjártó beszédét a kormány „keleti nyitás” névre keresztelt gazdaságpolitikája köré építette. Kiemelte, hogy a mostani, 11,5 milliárdos beruházással könnyen lehet, hogy a 2021-es évben – 2019 után ismét – Dél-Korea lesz a legnagyobb beruházó az országban.