Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Közérdekű / Átadták a PEAC birkózócsarnokát

Átadták a PEAC birkózócsarnokát

Péntek délután avatták fel az idén 100 éves Pécsi Egyetemi Atlétikai Club birkózóinak új otthonát Pécsett, a Stadion utcában. A beruházás során gyakorlatilag teljeskörűen megújult az egykori tornacsarnok, összesen mintegy 260 millió forintból.

A Pécsi Tudományegyetem (PTE) 2021 őszén vette át a Stadion utcai sporttelep vagyonkezelését Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatától. A létesítmény komplex fejlesztésére a PTE a korábbi években elkészítette az ún. „Sportsziget” stratégiát, amely koncepció jelenti az irányvonalát a sporttelep beruházásainak. A PTE által készített stratégiában az infrastruktúra fejlesztésében kiemelt partnerként nevesítették a Pécsi Egyetemi Atlétikai Clubot. 

A komplex fejlesztés első lépéseként a PEAC beruházásában készült el a műfüves pálya és a második számú füves pálya felújítása. A PTE által benyújtott, a PEAC sikeres utánpótláseredményei révén megkapott pályázat keretében második lépésként készülhetett el a volt PMFC-tornacsarnok felújítása, mint a birkózók új otthona. A felújításra 138 millió forintot biztosított a Magyar Birkózók Szövetség döntése nyomán a Nemzeti Sportügynökség Zrt. (korábbiakban BMSK Zrt.). A beruházás teljes megvalósítása érdekében a Pécsi Tudományegyetem a fenti forrás mellé további 123 millió forintot biztosított. A felújítás terveit a Masszi Építész Iroda Kft. készítette el, míg a kivitelezést a Ména Trade Housing Kft. valósította meg. A beruházás során az egykori tornacsarnok teljes villamosrendszerét felújították, új gépészetet építettek ki, az összes nyílászáró cseréje megtörtént, továbbá a tető és a külső falak szigetelése is megvalósult az energiahatékonyság növelése érdekében.

A beruházás révén tehát új otthonra lelhetnek a PEAC egyesületébe a 2010-es években visszatérő birkózók, akik között számos utánpótlás válogatott készül jelenleg is. A felújításból azonban nemcsak a létszám tekintetében a százat megközelítő birkózók, hanem az idén százéves egyesület más szakosztályai és a PTE hallgatói is profitálhatnak. A korábbi tornacsarnok nyugati oldalán ugyanis egy minden igényt kielégítő erősítő teremrészt alakítottak ki, a PEAC által megkapott kiemelt vidéki sportegyesületi támogatás terhére.

A centenáriumát ünneplő PEAC várhatóan még az idei évben átadja a sporttelepen készülő kézilabdacsarnokot és új öltözőket, így a 2021-ben átvett sporttelep a város egyik igazi sportközpontjává válhat, mely a PEAC versenysport igényeit és a hallgatói sportot egyszerre tudja majd kiszolgálni.

A birkózó csarnok ünnepélyes átadásán beszédet mondott Schmidt Ádám sportért felelős államtitkár, Németh Szilárd, a Magyar Birkózók Szövetségének elnöke, Bódis József, a PTE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi elnöke, Miseta Attila, a PTE rektora, Decsi István kancellár, valamint a házigazda PEAC nevében Ács Pongrác ügyvezető elnök.

Képek forrása: UNIV TV/ Csortos Szabolcs