Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Az olvasás mindenkié!

Az olvasás mindenkié!

A fiatalok körében való olvasásnépszerűsítésért és a támogatásra szoruló gyermekek segítéséért lépett együttműködésre a Csorba Győző Könyvtár és az Olvasás a Gyerekekért Alapítvány.

A pécsi Csorba Győző könyvtár Baranya megye egyik fontos tudás- és közösségi központjaként mindig is feladatának tekintette, hogy olvasókat neveljen a gyermekekből, valamint, hogy növelje a hátrányos helyzetűek esélyeit a kulturális javakhoz való hozzáférésben. Célja és missziója, hogy egész Baranya megyében meghatározó szerepet töltsön be az olvasás népszerűsítésében, a megye kulturális örökségének megőrzésében, s ezt a célt folyamatos programszervezéssel, innovatív ötletek megvalósításával igyekszik elérni.
Tevékenysége ezen a ponton találkozik az Olvasás a Gyerekekért Alapítvány munkásságával. Az Alexandra Kiadócsoport vezetője, Matyi Alexandra és Szántó Dániel író 2021-ben hozták létre az Olvasás a Gyerekekért Alapítványt azzal a céllal, hogy az a gyermekek és a felnőttek körében egyaránt felhívják a figyelmet az olvasás fontosságára és jótékony hatásaira, valamint iskolákkal, könyvtárakkal és más intézményekkel együttműködve segítsék azokat a fiatalokat, akiknek a könyvek közelsége, elérhetősége nem természetes.
Mivel az Olvasás a Gyerekekért Alapítvány – akárcsak az Alexandra Kiadócsoport – baranyai (pécsi) székhelyű, nem is volt kérdés, melyik országrégióban kezdi meg olvasásnépszerűsítő tevékenységét.
A közös céloknak köszönhetően az alapítvány rövidesen kiemelt támogatójaként üdvözölhette a Csorba Győző Könyvtárat, akivel a közösen kialakított együttműködési forma példamutató az ország más megyei szintű könyvtárai és intézményei számára is.
A közös programszervezésen és adománygyűjtésen túl a könyvtár jóvoltából az Olvasás a Gyerekekért Alapítvány összeköttetésbe került a Baranya megyei kistelepülési könyvtárakkal és közösségi terekkel is, így elsőkézből gyűjtheti be azokat a tárgyi és egyéb igényeket, amelyek szükségesek ahhoz, hogy ezek az intézmények hatékonyan tudjanak az olvasás népszerűsítésében közreműködni, valamint valódi segítséget nyújthassanak azon kistelepülési gyermekek és fiatalok számára, akik nehezebb körülmények közül származnak.
A Baranya megyében található támogatható intézmények listája, valamint azok tárgyi igényei 2022 januárjától kezdve mindenki számára elérhetők lesznek az Olvasás a Gyerekekért Alapítvány honlapján (https://olvasasagyerekekert.hu/), így akár magánszemélyekről, akár intézményekről, cégekről legyen szó, mindenkinek lehetősége lesz akár önállóan gyűjtést szervezni a gyermekek számára. Az Olvasás a Gyerekekért Alapítvány és a Csorba Győző Könyvtár vállalja az adományok eljuttatását a támogatható intézményekbe.
Minden adomány – legyen kicsi vagy nagy – és önkéntes munka hatalmas segítség. Az Alexandra Kiadócsoport olvasói már több mint 4000 alkalommal ajánlottak fel a kiadócsoport online felületein pénzadományt a közös célok megvalósítására, ám ha valaki tárgyi vagy pénzbeli adománnyal nem is tud segíteni, a rászánt idő hatalmas segítség lehet! Mind a könyvtár, mind pedig az alapítvány szívesen várja azok jelentkezését, akik részt vennének olvasásnépszerűsítő programokon, továbbképzéseken és adományátadásokon.
Az ünnepek közeledtével mindenkire jellemzőbb az adományozó hangulat, azonban fontos kiemelni, hogy azok a célok, amelyekért az Olvasás a Gyerekekért Alapítvány és a Csorba Győző Könyvtár közösen dolgoznak, nem szezonális jellegűek.

Az, hogy minden gyermek számára elérhető legyen az olvasás öröme,
és ezáltal hosszútávon részesülhessenek annak minden jótékony hatásában,
egy olyan célkitűzés, amelyért egész évben, minden évben érdemes dolgozni.