Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Közérdekű / Befejeződött a Pákolitz István Művelődési ház felújítása

Befejeződött a Pákolitz István Művelődési ház felújítása

Lezárult a TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00417 azonosítószámú, Pécs keleti városrészének kulturális életét meghatározó Pákolitz István Művelődési Ház felújítása tárgyú projekt megvalósítása.

A Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület 2019 év elején írta ki a közösségfejlesztést célzó infrastruktúra fejlesztésre irányuló pályázatot, melyre a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesülete (BÉKE) 2019. április 26-án támogatási kérelmet nyújtott be, 20 millió forintos összköltséggel. Így célozva meg a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában álló, a keleti városrész kulturális életét meghatározó intézmény, a Pákolitz István Művelődési Ház felújítását.

A pályázat 2020 márciusában támogatói döntésben részesült, a kedvezményezetti szerepkört Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának Jogi és Ügyrendi Bizottságának 75/2020. (VIII. 27.) határozata alapján PMJVÖ vette át a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesületétől.

A beruházás a Széchenyi 2020 program keretében pályázati forrásból (bruttó 20 millió Ft), valamint a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata által biztosított önerőből valósult meg.

A projekt rövid célja az volt, hogy olyan otthonos közösségi tér jöjjön létre a keleti városrészben, amely a helyben élők számára helyszínt biztosít kulturális programokhoz és támogatja a lakosság közösségi kezdeményezéseit.

A fejlesztés közvetlen célja Pécs keleti városrészének legjelentősebb és legmeghatározóbb közösségi épületének felújítása volt. A beruházás során megtörtént az ingatlan külső falainak hőszigetelése, a lapostető hő- és vízszigetelése, továbbá a homlokzati nyílászárók cseréje és fűtéskorszerűsítése. Mindezek együttesen javítják az épület energetikai besorolását, továbbá ezentúl a napelemes lámpatestek beépítésével az energiaellátás egy része megújuló energia hasznosításával történik.

A művelődési ház felújítása során projektarányos akadálymentesítés (mosdó, rámpa, belső felületek kialakítása) is történt.

Az épület nem csak szebb lett, de megfelel a mai kor elvárásainak és követelményeinek is, javítja a településképet, élhetőbb környezetet biztosít az itt lakók számára. Lényeges szempont az is, hogy az üzemeltetési költségek csökkentésével további energiamegtakarítás érhető el az épületen. A környezetvédelmet is szolgáló beruházás megvalósításával tehát egy olyan önmagát fenntartó közösségi tér jött létre, amely hozzájárul Pécs keleti városrészének közösségi-kulturális fejlődéséhez.

Pécs vezetése természetesen továbbra is elkötelezett a városrészi fejlesztésekben és a lakosság bevonásával a jövőben is olyan beruházásokat valósít meg, amelyek a helyi társadalom érdekeit szolgálják.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata