Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Bővült a német program, több német hallgatót vehet fel a pécsi orvoskar

Bővült a német program, több német hallgatót vehet fel a pécsi orvoskar

Két új együttműködésnek köszönhetően tovább bővülhet a német nyelvű orvos- és fogorvosképzésben tanuló német hallgatók száma a PTE Általános Orvostudományi Karán, ahol jelenleg 650 német hallgató tanul általános orvosnak, 56-an pedig fogorvosnak.

A pécsi orvoskar immáron nyolc éve tart fent fix és stabil együttműködést a szászországi háziorvosi kamarával. Ebbe két éve kapcsolódott be az ottani Egészségügyi Minisztérium is, általuk pedig évente már negyven hallgatót vesznek fel a PTE ÁOK Német Programjába – ismertette az előzményeket dr. Than Péter professzor, a PTE ÁOK Német Program Bizottság elnöke a PTE ÁOK weblapján megjelent interjúban (https://aok.pte.hu/hu/hirek/hir/14761).

A hallgatók kiválasztása a külföldi partner által felállított kritériumrendszer szerint történik. A jelentkező diákokat a pécsi orvoskaron megszűrik, bár általában kiváló teljesítményű fiatalokról van szó.

Dr. Than Péter elmondta, a szász együttműködés sikerét látva kereste meg a pécsi orvoskart a Szász-Anhalt tartomány fogorvosi kamarája (Kassenzahnärztliche Vereinigung Sachsen-Anhalt) azzal, hogy ők a fogorvosképzés terén szeretnének megállapodást kötni, amit januárban nyélbe is ütöttek. A Pécsre érkezők a szászországi modell mintájára a képzés befejeztével ők is hazamennek majd házi fogorvosokként dolgozni, cserébe az ottani fogorvosi kamara állja a taníttatásuk költségeit. A bővítés szerencsésen egybecseng az új Fogászati Oktatási Központ átadásával is. A korszerű épület és annak infrastruktúrája kiváló hátteret nyújt a gyakorlatorientált felkészítésre, ami a pécsi orvoskar komoly vonzereje, Németországban ugyanis jóval kevesebb lehetőség nyílik a gyakorlati munkára.

Dr. Than Péter beszámolt egy másik új megállapodásról is. A Marienhaus Kliniken GmbH kórházlánc magyar származású, a PTE orvoskarával évek óta szoros kapcsolatban álló főorvosa, egyben oktatásért felelős vezetője azzal kereste meg a Német Programot, hogy öt hallgató képzését segítenék tandíjuk felének a kifizetésével azért, hogy a végzés után kórházláncuknál tevékenykedjenek a különböző szakterületeken.

2022-től – a hagyományos, egyéni jelentkezésen és finanszírozáson alapuló, német nyelvű oktatás mellett – három speciális ösztöndíjprogram fut a pécsi orvoskaron, amelyek 45 német általános orvos- és 12 fogorvoshallgató képzését fedik le. Az első évre felvehető hallgatói létszámot tekintve – ami 170-180 fő – ez jelentős arány, hisz az egyharmadot jelenti. Jól megszűrt, képzett és motivált fiatalokról van szó, akik komolyan veszik a tanulást – összegzett a Német Program Bizottság elnöke.