Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Educatio 2023

Educatio 2023


Hangulatból ismét jelesre vizsgázott a Pécsi Tudományegyetem a budapesti Educatio kiállításon!
Már a bejáratnál a PTE kisbusz zenéje és a PTE EHÖK-tigris hangolta a belső pezsgésre a metsző hideg dacára a kiállításra érkező középiskolásokat. Sok egyetemnek volt jelen a kabalaállata, de az biztos, hogy

 táncolni a PTE-s tigris tud a legjobban! 

Sok olyan felsőoktatási intézmény volt jelen az országos seregszemlén, akik idén szerényebbre vették a megjelenést, és jóval kisebb standokat építettek. A PTE „szigetének” mérete nem csökkent, egészen egyszerűen azért, mert az érdeklődők nem fértek volna el!

A #ptecsalád felirattal díszített tér előtt is kérdezősködők gyülekeztek, a stand szélénél is sokan érdeklődtek, a belső térben pedig tanácsadásokra nyílt lehetősége a középiskolásoknak.
A PTE-t képviselő csapat összehangoltan dolgozott: a bátortalankodókhoz odamentek és megszólították őket, a konkrét kérdésekre konkrétumokkal válaszoltak, a játékosabb kedvűekkel pedig játszottak. És megállás nélkül mosolyogtak! Nem titok, hogy a legtöbb egyetem a közösség fontosságát emelte ki az idén a kampányában – nos, ezt a PTE-s standon meg is lehetett tapasztalni.

 És akkor megérkezett a PTE Brass Band! 

Az alapmorajlást felváltotta a zene, a diákok táncoltak, énekeltek, videóztak. Azt mondom úristen….

2023-ban talán még a korábbiaknál is többen választották azt, hogy nem is néhány fős, hanem nagy csoportokban látogattak el a PTE-hez. Olyan érdeklődővel is találkoztunk, aki az idén nagy sikerrel, élőben rendezett Irány a PTE! Kultúrfesztet online volt kénytelen követni, és az ottani hangulatot szerette volna személyesen is megtapasztani, ezúttal az Educatio kiállításon.
Az idei legnagyobb változás, ami minden végzős középiskolást lázban tart, az a felvételi rendszer újragondolása. Ennek részleteiről a nagyszínpadon zajlott összefoglaló előadás – a legfőbb tanács az volt, hogy

 a kiszemelt intézmény honlapján is tájékozódni kell. A részletek a Pécsi Tudományegyetem felvételivel foglalkozó oldalán is elérhetők. 

Érdemes pár évvel előre is tervezni: az ideiek után az igazán gyökeres változások ugyanis a 2024-ben felvételizőkre várnak majd.
A PTE Támogató Szolgálata a hagyományokhoz híven külön standdal képviselte a mozgáskorlátozottak és a fogyatékkal élők érdekeit, illetve bemutatták lehetőségeiket. Az érdeklődők többségének valóban sikerült újat mondani: az érintett hallgatókat ugyanolyan jogok és lehetőségek illetik meg, mint ép társaikat– a PTE az elsők között varrta ezt zászlajára. A standnál ki lehetett próbálni olyan eszközöket is, amikkel épként lehetett a mozgáskorlátozottak életébe egy élményszerű betekintést nyerni.
A magyar középiskolások egyre vonzóbb célcsoportot jelentenek a nagyobb cégek és a külföldi felsőoktatási intézmények számára: megjelent a kiállítók között a MÁV, a BKK, kint volt a japán nagykövetség, de osztrák, ausztrál, amerikai és holland egyetemek is.
A legtöbbször csillogó steppelt kabátot viselő, hátizsákos diákok legtöbbször célirányosan a kiszemelt egyetemhez tartottak, majd sodródtak az árral, kerülgetve az ajándéktárgyakat gyűjtögető szülőket, tipródtak az igazolásokért, kajáltak a büfékben. Aztán általában visszatértek a kiszemelt egyetem standjához, tovább érdeklődni/beszélgetni. „Toljad, mert elmegy az a szép csaj” – mondta egyikük a barátjának, aztán meg sem várva a másikat közölte:

 „Mentem Pécshez.” 

Forrás: univpecs.com