announcement
Pécsi útfelújítások 2023Megnézem
Advent 2023Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Együttműködési megállapodás

Együttműködési megállapodás

Együttműködési keretmegállapodást kötött 2023. március 8-án Pécsett az ország legrégebbi közgyűjteménye, a 300 éves Magyar Nemzeti Levéltár, és a legkorábban alapított magyar egyetem, a Pécsi Tudományegyetem (PTE). A kontraktust Szabó Csaba főigazgató és Miseta Attila rektor látta el kézjegyével szerda délelőtt a PTE Szenátusi Tanácstermében.

A két intézmény hosszú távú stratégiai partnerként tekint egymásra, ennek szellemében született meg a kétoldalú szerződés, amelynek elsődleges célja a partnerek tudományos munkájának összehangolása, az egyetemi oktatás segítése, az egyetem és a levéltár társadalomban betöltött szerepének erősítése.

Az együttműködés jegyében a levéltár tudományos fokozattal rendelkező munkatársai részt vesznek az egyetemi képzésben az alapképzéstől a doktori képzésig, valamint témavezetői és konzulensi minőségben segítik a szakdolgozók és a PhD-képzésben résztvevők tanulmányait, illetve munkáját. A levéltár és az egyetem közös forrásfeltáró munkák révén is törekszik arra, hogy a hallgatók a történeti forrásokkal első kézből ismerkedhessenek meg.

A két intézmény megállapodott a kiadványaik díjmentes cseréjében is. A szakkönyvtárakat a levéltár és az egyetem munkatársai térítésmentesen használhatják. A tudományos munka összehangolása jegyében közös konferenciákat és tanácskozásokat szerveznek, közös kiadványokat jelentetnek meg, közös adatbázisokat hoznak létre, valamint közösen pályáznak kutatási és más projektek támogatására.  Mindezek mellett a levéltár őrizetében lévő, az egyetem történetét érintő történeti forrásokat a levéltár díjmentesen digitalizálja, és a másolatokat partnere rendelkezésére bocsátja.