Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Elindult a Magyar Nemzeti Genom Program

Elindult a Magyar Nemzeti Genom Program

Genetikai alapon személyre szabható gyógyászat. Röviden ez válik elérhetővé Magyarországon a Magyar Nemzeti Genom Programnak köszönhetően, mely fejlesztésének egyik markáns pontjához ért a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai János Kutatóközpontja.

Hivatalosan október 12-én adták át ugyanis egy közel 800 millió forintos pályázat keretében beszerzett nagy teljesítményű szekvenáló rendszert, illetve a hozzá kapcsolódó bioinformatikai eszközfejlesztéseket. Mindez olyan lehetőségeket teremt, mely eddig nemcsak hazánkban volt elérhetetlen, de középeurópában is nehezen volt hozzáférhető.

  „A mai esemény is bizonyítja, hogy mennyire hasznosítható kutatások központja az SzKK.”

– mondta el a sajtótájékoztató bevezetőjében dr. Helyes Zsuzsanna akadémikus, a kutatóközpont vezetője. Dr. Miseta Attila elmondta: Amerikában dolgozva már látta a genetikában rejlő lehetőségeket, de ezek akkor nagyon drágák voltak. A rektor azt is hangsúlyozta: az adatbázisépítésen túl a megszerzett információk feldolgozása is rendkívül fontos.

 „A nemzeti genomprogram középeurópai szemmel is komoly eredményeket hozhat.”

– tette hozzá Decsi István, a PTE kancellárja. Már maga az Illumina NovaSeq szekvenáló berendezés olyan komplex rendszer, amely eddig csak Bécsben és Prágában volt elérhető.

A Magyar Nemzeti Genom Program célja, hogy a magyar populáció genetikai jellemzőinek meghatározza, valamint betegségspecifikus genetikai panelek fejlesztésének és új gyógyszercélpontok azonosítását segítse elő. A program megvalósításában résztvevő akadémiai és piaci partnerek mind képviseltették magukat a sajtótájékoztatón. A programnak több ipari partnere van, közülük Samu Attila, az iBioScience képviseletében bejelentette: cégük százmillió Forinttal támogatja a Magyar Nemzeti Genom Programot.

Dr. Gyenesei Attila, a program vezetője leszögezte: az eddigi eredmények nemcsak a berendezéseknek, de annak is köszönhetők, hogy sikerült hazahozni olyan, külföldön tevékenykedő magyar kutatókat, akiknek tudása és tapasztalata révén egy nemzetközi színvonalú kutatócsoport kezdett Pécsett működni. Azt is elmondta: a terv az, hogy tízezer teljes genomot szekvenáljanak. A projekt középpontjában a ritka betegségekben szenvedők és családtagjaik, valamint a rákos betegek állnak. Emellett népességgenomikai vizsgálatokat is végeznek, mely nemcsak az egyes betegek javára válik majd, de tudományos felfedezésekhez is hozzájárul majd.

A Magyar Nemzeti Genom Program a magyar lakosságot közvetlenül érinti,

 „jelentősen hozzájárulhat ugyanis a közegészségügyi állapot javításához,”

hiszen a magyar lakosság genetikai változatosságának megismerésével a magyarok genetikai sajátosságai is figyelembe vehetők az orvoslás során.

Forrás: UnivPécs