Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Elkészült a kerékpáros híd felújítás

Elkészült a kerékpáros híd felújítás

Alig hat napig volt zárva, mostanra pedig teljesen megújult a kerékpáros fahíd az Északmegyer dűlőben. Azért, hogy az építmény sokáig szolgálhassa a pécsieket, korlátozták a hídra történő felhajtást.

– Évek óta egyre több baj volt a híddal. Az építmény fa szerkezete elkorhadt, többször leszakadt a járófelület és pótolni kellett faelemeket. Ezért tavaly döntöttünk a felújításáról, amit most végeztek el a Biokom NKft. munkatársai, ezúton is köszönöm nekik a gyors és alapos munkát. Aki járt már itt korábban, az azonnal látni fogja a változást, mert nemcsak szebb lett a híd, de stabilabb és biztonságosabb is – mondta el Auth István, a terület egyéni önkormányzati képviselője.

A Biokom NKft. dolgozói előbb visszabontották a hidat egészen a vasszerkezetig, majd több mint 8 köbméter tölgyfa fűrészárú felhasználásával teljesen újraépítették a szerkezetet. A járófelületet a Tettye-sétány felújítása során elbontott, de még tökéletes állapotú vörösfenyő deszkákból építették újra. A híd felújításához felhasználtak még több mint 3700 darab csavart és összesen 69 liter festéket is. A munkálatok a bontással és az újraépítéssel együtt hat napig tartottak, és – a cég munkatársainak a híd felújításával töltött összesen több mint 1500 munkaórájára eső bért nem számítva – megközelítőleg nettó 1,5 millió forintba kerültek.

– A híd mindkét felhajtójára terelőkorlátot helyeztünk ki. A vasúti gyalogátkelőhelyeknél megszokott szerkezet célja, hogy kiszűrje a hidat szabálytalanul használó járműveket. Az eddigi gyakorlatban ugyanis nagy sebességű motorok, sőt olykor mezőgazdasági munkagépek is felhajtottak az építményre, jelentősen megrongálva azt. A terelőkorlátoknak köszönhetően mostantól csak azok használhatják a hidat, akiknek az valóban készült, vagyis a gyalogosok, a kerékpárosok, illetve a robogójukat a hídon gyalog áttoló kismotorosok. Azt remélem, hogy így a felújított híd hosszú ideig szolgálja majd a pécsiek kényelmét – fogalmazta meg Auth István.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

2022.07.21.