Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Elkezdődött a Pákolitz István Művelődési Ház felújítása

Elkezdődött a Pákolitz István Művelődési Ház felújítása

2022. augusztus 30.

2022. augusztus 29-én, a munkaterület átadás-átvételi eljárással megkezdődött a TOP-7.1.1-16-H-ERFA-2019-00417 azonosítószámú, Pécs keleti városrészének kulturális életét meghatározó Pákolitz István Művelődési Ház felújítása tárgyú projekt fizikai megvalósítása.

A fejlesztés közvetlen célja Pécs keleti városrészének legjelentősebb és legmeghatározóbb közösségi épületének felújítása, fejlesztése, a mintegy 176 m2-es ingatlan felújítása (külső falak hőszigetelése, lapos tető hő- és vízszigetelése, homlokzati nyílászárók cseréje, fűtéskorszerűsítés), az épület energetikai besorolásának javítása, az energiaellátás egy részének megújuló energia hasznosításával (napelemes lámpatestekkel) történő biztosítása, projektarányos akadálymentesítés (mosdó, rámpa, belső felületek kialakítása).

A projekt rövid távú célja, hogy a közösségi ház felújításával Pécs egyik legmodernebb, ugyanakkor otthonos közösségi tere jöjjön létre, amely alkalmas lesz arra, hogy az érintett városrészben lakók számára valódi közösségi térként tudjon működni. A felújítást követően az üzemeltetési költségek csökkentésével további energiamegtakarítás érhető el, a környezetvédelmet szolgáló beruházások megvalósításával egy olyan, önmagát fenntartó közösségi tér létrehozása történik, amely hozzájárul Pécs keleti városrészének a további fejlődéséhez – fogalmazta meg Dr. Kunszt Márta, a pécsi önkormányzat civil tanácsnoka.

A Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület a minisztériumi egyeztetéseket követően 2019 év elején írta ki a közösségfejlesztést célzó infrastruktúra fejlesztésre irányuló pályázatot, melyre a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesülete (BÉKE) 2019. április 26-án támogatási kérelmet nyújtott be, 20 millió forintos összköltséggel. Így célozva meg a Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatának tulajdonában álló Pákolitz István Művelődési Ház felújítását. A pályázat benyújtásához az önkormányzat korábban tulajdonosi hozzájárulást adott a Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesületnek.

A pályázat kapcsán a Pécsi Helyi Akciócsoport Egyesület, mint helyi döntéshozó szerv 2019. augusztus 13-án hozott támogatói döntést, amelyet követően a pályázatot a Magyar Államkincstár 2020 márciusában szintén támogatói döntésben részesítette.

A Bányászok Érdekvédelmi Kulturális Egyesülete elkötelezett a közösségi, kulturális tevékenységek helyszínét jelentő közösségi ház felújítása mellett, ezért megkereste Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzatát, hogy az ingatlan tulajdonosaként vegye át az egyesülettől a kedvezményezetti szerepkört.

A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. a szükséges egyeztetéseket mind a Magyar Államkincstárral, mind a Pécsi Helyi Akciócsoporttal lefolytatta, mely alapján kiderült, nincs akadálya a kedvezményezett cserének. A tervezett beruházás a Széchenyi 2020 program keretében pályázati forrásból (bruttó 20 millió Ft), valamint Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata által biztosított önerőből/átcsoportosításokból valósul meg.

A kivitelezés tervezett befejezési határideje 2022. év vége.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata