Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / ÉRTÉKMENTÉS és ÉRTÉKTEREMTÉS

ÉRTÉKMENTÉS és ÉRTÉKTEREMTÉS

Belvárosi társasház Zsolnay csempével burkolva

Még 2016-ban kereste meg a pécsi székhelyű Studiobazaar építészirodát facebook.com/studiobazaar egy budapesti házaspár azzal a céllal, hogy Pécsen a belvárosban vásárolt lakásuk feletti tetőtér beépítését megtervezzék. Mint kiderült, az emeleti lakás Pécs egyik legszebb és legfrekventáltabb részén, a várfal mentén húzódó Aradi Vértanúk sétány nyugati felén helyezkedik el, ahonnan közvetlen rálátás nyílik a Székesegyházra. 

A helyszín sokszorosan összetett, építészeti emlékekben rendkívül gazdag és számos kor emlékét őrzi. Az egyik szomszédos lakóépület műemlék, 1820 körül épült klasszicista stílusban, a nyugati telekhatáron történeti értékkel bíró Petrezselyem kút[1] található. A házzal szemközti oldalon, a műemlék várfal és alatta húzódó 1970-es években épült sétány látható, mögötte a Barbakán vártorony és Székesegyház sziluettjével.

A rossz állapotú meglévő épületet teljesen átalakították, korszerűsítették és új szinttel bővítették. A tervezés során Gyergyák Ákos és Kozák Barnabás építészek a történelmi környezet miatt kiemelt figyelmet fordítottak az utcai homlokzatképzésre. Már a tervezés első pillanatától egy a környezetébe illeszkedő, ugyanakkor mediterrán épülethomlokzat lebegett a tervezők szeme előtt. Mint egy toszkán villa vagy portugál bérház homlokzata: hangsúlyos kőlábazat, fehér vakolat, tagolt párkány, natúrvörös cserépfedés és karakteres, mélyen ülő ablaknyílások, fa nyílászáróval, díszes franciaerkély korlátokkal és marrakesh hatású mázas csempével.

Az épület fő attrakciója a mázas pirogránit alapú csempeburkolat, melynek kivitelezésére nagyszerű partnernek bizonyult a Zsolnay Porcelánmanufaktúra Zrt. A tervezők elmondása szerint többszöri gyár- és műhelylátogatás alkalmával kristályosodott ki a minta és színkoncepció. Egy meglévő Zsolnay mintát használtak fel, azt a helyszíni méretekhez igazították és többszöri égetés után találták meg a megfelelő mélykék színt. Az egyedi mázas kerámia díszítés megidézi a pécsi építészet Zsolnay örökségét és tovább színesíti azt.

Stáblista

Helyszín:                     Pécs, Aradi Vértanúk útja 50.

Építész tervezők:        Gyergyák Ákos DLA, Kozák Barnabás

Építésziroda:              STUDIOBAZAAR Építész és Design Műhely Kft.

Fotók:                         The Greypixel Workshop


[1] A Petrezselyem kút az Aradi vértanúk sétányának kialakításakor jött létre, azonban a falra erősített bronz vízköpő fej 1987-ben készült. Külön történeti érdekesség, hogy a kútból a Petrezselyem forrás vize csobogott, mely feltehetően egykor a püspöki udvart és Petrezselyem utcai közkutakat is ellátta. Elzárásával kényszerítették megadásra a belső várat védő mintegy 3000 törököt 1686-ban az ostromló keresztény csapatok.