Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Fény, Mozgás, Konstrukció

Fény, Mozgás, Konstrukció

Dargay Lajos emlékkiállítás látogathatóságát a szervezők 2022. január 31-ig meghosszabbítják. 

A Pécsi Tudományegyetem Kultúratudományi, Pedagógusképző és Vidékfejlesztési Karán, Szekszárdon a Magyar Művészeti Akadémia támogatásával két évvel ezelőtt létrejött új kiállítótér és művészeti találkozási pont elsősorban a kiemelkedő hallgatói tehetségek és a karhoz kötődő művésztanárok alkotásait mutatja be sorozat jelleggel. Ennek részeként kapott helyet az idén 80 évvel ezelőtt a dél-dunántúli régióban  született Dargay Lajos (Pélmonostor/Belij Monastir, 1942 – Kalocsa, 2018) tanár, képzőművész, gyűjtemény-szervező és igazgató életművét sűrítetten reprezentáló absztrakt geometrikus és kibernetikus művek izgalmas válogatása.

A kiállítást megnyitó Wehner Tibor művészettörténész korábban így írt Dargay Lajos művészetéről:
„A magyarországi kinetikus-kibernetikus művészet megalapozója, egyik legjelentősebb alkotója. Műveit szakmai és műszaki alaposság, pontos kivitelezés jellemzi. A mozgásra, fényre, tiszta konstrukcióra épülő kompozícióinak legfontosabb jellemzője a megszerkesztett rend és a művek virtuális terének kiterjesztése.”

A Nemzeti Kulturális Alap támogatásával létrejött tárlat az Universitas Galériában hétfő és péntek között 10-től 18 óráig tekinthető meg (Szekszárd, Rákóczi út 1.).

Dargayl Ug 03