Ígéretes magyar gyógyszerfejlesztés a fájdalomcsillapítás területén
Kezdőlap / Hírek / PTE / Ígéretes magyar gyógyszerfejlesztés a fájdalomcsillapítás területén

Ígéretes magyar gyógyszerfejlesztés a fájdalomcsillapítás területén

A mintegy 6 évig tartó, „Új, több támadáspontú innovatív fájdalomcsillapító fejlesztése: hatástani, preklinikai és humán fázis I. vizsgálatok” elnevezésű projekt 1,4 milliárd forint európai uniós támogatásból valósult meg. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) farmakológusai a Semmelweis Egyetem (SE) kutatóival együtt jelentős betegcsoportot érintő, nem kezelhető, vagy nehezen csillapítható krónikus idegi (neuropátiás) fájdalomállapotokra fejlesztenek új hatásmechanizmusú gyógyszert.

Az SE Szerves Vegytani Intézetében több mint 10 évvel ezelőtt Mátyus Péter professzor tervezte az új módon, több hatáskomponenst ötvöző vegyületet. 2012-től Helyes Zsuzsanna professzor vezetésével a PTE Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet Krónikus Fájdalom kutatócsoportjának munkatársai ismerték fel és bizonyították a vegyület hatásosságát számos krónikus idegi és gyulladásos fájdalommodellben, amely típusú fájdalomra jelenleg nem áll rendelkezésre hatékony fájdalomcsillapító. „Az SZV-1287 vegyület elsősorban az egyik enzim blokkolásával fejti ki hatását, egyrészt a vegyület önmaga és a szervezetben belőle keletkező termékek együttes hatással csökkentik az idegi eredetű fájdalmakat.” – tájékoztatott Prof. Dr. Helyes Zsuzsanna szakmai vezető.

Jelentős betegcsoportot érint a neuropátiás fájdalom, ezek közül néhány például baleset során sérült ideg fájdalma, a cukorbetegséghez vagy bizonyos gyógyszeres kezelésekhez kapcsolódó érzőideg sérülés. De ilyen típusú fájdalmat érez az is, aki krónikus ízületi gyulladásban, azaz reumatoid artritiszben szenved.

A több szabadalommal védetté vált SZV-1287 preklinikai fejlesztésére és a humán fázis I. klinikai vizsgálatára a Toxi-Coop Zrt. a PTE-vel és az AdWare Research Kft.-vel közösen nyerte el a GINOP pályázatot. A projekt során a preklinikai fázisban meghatározták a hatóanyag és a bélben oldódó kapszula pontos fizikai-kémiai tulajdonságait, feltérképezték, hogy milyen hatással van a fájdalommal kapcsolatos folyamatokra és egyéb szervrendszerekre, mennyire biztonságos, és mi történik vele a szervezetben. A gyógyszerhatósági engedélyezés után következett a humán fázis I. vizsgálat, mely keretében sikeres vizsgálatokat végeztek egészséges önkénteseken. A klinikai fejlesztés a humán fázis II-ben folytatódik: a részben magyar tulajdonban lévő bécsi központú Algonist GmbH-val közösen tervezik a további klinikai vizsgálatokat krónikus idegi fájdalomtól szenvedő betegeken, amelynek célja a terápiás hatás bizonyítása lesz. Ezután következhet a humán fázis III, ahol a cél a terápiás hatás és a biztonság sokoldalú bizonyítása több ezer betegen végzett vizsgálatokkal. Amennyiben e szakaszon is sikeresen túljut a gyógyszerjelölt, akkor törzskönyvezésre, majd forgalomba kerülhet.

A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával valósult meg GINOP-2.2.1-15-2016-00020 pályázati kóddal.