Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Indul a Régészeti Múzeum felújítása

Indul a Régészeti Múzeum felújítása

2022. május 2-án a munkaterület átadás-átvételi eljárással elindult a TOP-6.1.4-15-PC1-2016-00003 azonosítószámú, a Régészeti Múzeum fejlesztése című projekt kivitelezése.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata fontos célja, hogy a várost és az általa nyújtott turisztikai látványosságokat, szolgáltatásokat minél több ember megismerhesse.

A turisztikai fejlesztési elképzelések megvalósításához a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, TOP-6.1.4-15 Társadalmi és környezeti szempontból fenntartható turizmusfejlesztés tárgyú felhívására a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. 2016. június 1-jén a „Régészeti Múzeum fejlesztése” címmel pályázatot nyújtott be. A Közreműködő Szervezet a TOP-6.1.4-15-PC1-2016-00003 azonosítószámú projektet 2017. november 16-ai döntése értelmében a Széchenyi 2020 program keretében, 100%-os támogatásintenzitás mellett támogatásra jogosultnak nyilvánította. A projekt összköltségvetése bruttó 1 332 283 460 Ft.

A beruházás helyszíne Pécs történelmi belvárosában, a Széchenyi tér északi határán található Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzat tulajdonában álló, 18349 helyrajzi számú, 7621 Pécs, Széchenyi tér 12. alatt található ingatlan. A fejlesztés megvalósítása során az épület teljes körű felújítása és a kiállítási terek interaktívvá alakítása valósul meg.

A projekt keretében az alábbi főbb munkálatokat végzik el:

  • belső tér átalakítása a funkciónak megfelelően;
  • az épület külső és belső felújítása;
  • nyílászárócsere;
  • a tető felújítása;
  • teljes épületgépészeti és épületvillamos felújítás;
  • akadálymentesítés;
  • tűzvédelmi rendszer kiépítése;
  • belsőépítészeti kialakítás;
  • kertépítészet;
  • restaurálási munkák elvégzése.

Az épület két pinceszintjén a villamos vezetékrendszert újítják meg, mivel az előírásoknak megfelelő rendszer kiépítéséhez ez feltétlenül szükséges.

Az intézmény megközelítése változatlanul a Széchenyi téri főbejáraton keresztül lesz lehetséges. A kapualjból keleti irányba az épületbe belépve egy előtér található. Az előtérből a porta és az emeleti kiállítóterekhez vezető fő vendéglépcső nyílik, továbbá innen keleti irányba haladva alakítják ki a vendégek kiszolgálását célzó szociális helyiségeket (ruhatárt, a liftet, egy mozgáskorlátozottak számára kialakított illemhelyet, valamint férfi és női közösségi mosdókat, wc-ket).

A teljeskörű felújítással érintett zónában a nyugati épületszárny északi sarkán szociális helyiségeket (egy a vendégek részére kialakított férfi, valamint egy női illemhelyet, a dolgozók részére wc-mosdót, öltözőt, teakonyhát, ezeken felül az északkeleti sarokban a későbbiekben raktárként funkcionáló tereket) alakítanak ki.

A meglévő külső kerti, földszintes raktárszárny helyén kávézó létesül, és az ehhez szükséges kiszolgálóhelyiségeket is átépítik. Ezen terek úgy lesznek kialakítva, hogy a külső kertből is közvetlenül elérhetőek legyenek, esetlegesen ezzel lehetővé téve a múzeum látogatási idején kívüli hasznosítást. A kávézó kiszolgáló terei (akadálymentesített wc-mosdó, dolgozói szociális blokkok, raktár, előtér) kompletten valósulnak meg, beleértve a gépész-, illetve villamos szerelvényeket is, továbbá az új fal- és padlóburkolatokat. A fogyasztótérben a padló, a falburkolatok, a fűtés kivitelezése történik meg, azonban ezeket leszámítva a gépész-, valamint a villamos rendszernek csak a kiállásai készülnek el, melyet a későbbi bérlő tud majd saját enteriőrjéhez csatlakoztatni.

Az állandó kiállítás, valamint a beléptetés az első emeleten kap helyet. A meglévő emeleti terek falbontásokkal, új falnyílások elhelyezésével úgy épülnek meg, hogy a kiállítóterek a vendégek számára jól körbejárhatóak legyenek. Az emeleti terek közül mindegyiket teljeskörűen felújítják.

Az emeleten egy múzeumpedagógiai teret alakítanak ki. Az emeleti kiállítótér számos interaktív kiállítás elemet tartalmaz majd a Janus Pannonius Múzeum szakembereinek javaslata szerint, igazodva az azonosított célcsoportok igényeihez.

A Régészeti Múzeum fejlesztésével a városi turistafogadás körülményei jelentősen javulnak, az épület vendégfogadó tereit a XXI. század igényei szerint alakítják ki mind építészetileg, mind technikailag, kiemelt szempontként kezelve az interaktív bemutatási lehetőségeket.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata