Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Jól halad a PTE KK gyermeksürgősségi beruházása

Jól halad a PTE KK gyermeksürgősségi beruházása

Pénteken bokrétaavató ünnepséget tartottak a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Gyermekgyógyászati Klinikáján, tekintettel arra, hogy a leendő gyermeksürgősségi épületszerkezete elérte a legmagasabb pontját. Az új épület 1300 m2-es, és közel ugyanekkora részét újítják fel a meglévő gyermekklinikai épületegyüttesnek, összesen mintegy 2,5 Mrd forint vissza nem térítendő támogatásból a Széchenyi 2020 program keretében.

A PTE KK Gyermekgyógyászati Klinika a Dél-dunántúli régió legmagasabb szintű ellátóhelye, ahol mintegy 3500 sürgős betegfelvétel és műtéti beavatkozás történik évente, és közel 40 ezer gyermeket látnak el a sebészeti, fülészeti és sürgősségi járóbeteg rendeléseken.

A jelenleg zajló beruházás keretében a gyermek sürgősségi és baleseti ellátás területét fejlesztik. Ennek során új, korszerű műtőblokk épül, melyben három ultramodern műtőt alakítanak ki. A gyermeksebészeti osztály is átalakul, nagyobb és modernebb, gyermekbarát kórtermek épülnek a baleseti sérült, a sebészeti és a fül-orr-gégészeti betegek számára. A beruházás összesen 2508 négyzetméteren valósul meg, melyből 1302 négyzetméternyi terület új építésű, míg 1206 négyzetméteren a meglévő épületkomplexumot újítják fel. A pályázat keretében több mint félmilliárd forintból az orvosi eszközparkot is modernizálják. 

Az új épületszerkezet megépítéséhez 200 tonna betonacélt és 1250 m3 betont használtak fel. Az épület alaplemezének betonozása egyetlen nap alatt zajlott, amikor 71 db betonkeverő jármű több mint 500 m3 betont szállított a helyszínre. Az épület legmagasabb pontja a talajszinttől mérve 13,5 m. A kivitelezés során eddig a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 10 °C, a legmagasabb +37 °C volt.

Az ünnepélyes bokrétaavatón köszöntőt mondott Takács Péter egészségügyi államtitkár, Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Sebestyén Andor, a PTE Klinikai Központ elnöke, Őri László, a Baranya Megye Önkormányzat Közgyűlésének elnöke és Decsi Tamás klinikaigazgató.

A beruházásról bővebb információt a https://projektek.pte.hu/hu/hazai/erfa/efop-221-16-2016-00001 oldalon olvashatnak.

További információ:

Kottász Gergely

PTE sajtóreferens

+36309661257

Képek forrása: Csortos Szabolcs/UnivPécs