Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Közvetlen Európai Uniós forrást nyert el Pécs

Közvetlen Európai Uniós forrást nyert el Pécs

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022. márciusában kapta meg azt az örömteli hírt, hogy a 2021. decemberében benyújtott pályázata pozitív elbírálásban és 60 000 euró támogatásban részesült.

„Pécs önkormányzata folyamatosan ad be közvetlen Európai Uniós pályázatokat – hangsúlyozta Péterffy Attila, Pécs polgármestere. – Ezzel nem csak a ma meglévő forrásokat szeretnénk minél nagyobb arányban kihasználni. Fontos az is, hogy az önkormányzat és cégei minél több tapasztalattal rendelkezzenek az uniós források lehívásában. Pécsnek is készülnie kell ugyanis a 2027. utáni időszakra, amikor várhatóan csökkenni fognak majd az Európai Uniós pályázatokból megszerezhető összegek. Ezért is fontos, hogy közvetlenül minél sikeresebben tudjunk pályázni.”

Az European City Facility (EUCF) egy olyan európai kezdeményezés, amely a magyarországi önkormányzatok számára is közvetlenül elérhető. A program célja, hogy lehetőséget biztosítson városoknak, településeknek, illetve azok konzorciumainak éghajlatvédelemmel, megújuló energiával, energiahatékonysággal kapcsolatos konkrét beruházási koncepciók kidolgozására.

Az EUCF 60 000 euró összegű támogatás formájában finanszírozza a beruházási koncepciók kidolgozását támogató szolgáltatásokat és tevékenységeket, például (műszaki) megvalósíthatósági tanulmányokat, piaci elemzéseket, az érdekelt felek elemzését, jogi, gazdasági és pénzügyi elemzéseit, kockázatelemzéseit és további támogató feladatait. A támogatás nem közvetlenül a beruházások finanszírozására szolgál.

Az EUCF igazgatótanácsa a Polgármesterek Szövetségének Hivatalát vezető összes európai városhálózat (Energy Cities, Climate Alliance CEMR, Eurocities és ICLEI) képviselőiből áll. A Polgármesterek Szövetségének 2013 óta Pécs is tagja.

Pécs vezető szerepet tölt be a zöld (közlekedési) átállásban Magyarországon, a város dízel buszparkjából eddig 18-at sikerült e-buszra cserélni (10 db az IKOP-3.2.0-15-2017-00021 „Pécs Megyei Jogú Város közösségi közlekedés fejlesztése” tárgyú program, 8 db az EKMR-ZBP-005/01/09 „A közösségi közlekedés fenntartható és környezetbarát továbbfejlesztése Pécsett” tárgyú Zöld Busz program segítségével). A további 140 db dízel jármű cseréje és a hozzá tartozó telephely fejlesztése átgondolt pénzügyi és műszaki tervet igényel, amelyet az EUCF program keretében dolgoznak ki. A fejlesztés eredményeként Magyarország 5. legnagyobb városa jelentősen zöldebb lesz.

Az EUCF programban tervezett tevékenységek:

  • megvalósíthatósági tanulmány,
  • költség-haszon elemzés (CBA) és közlekedési dekarbonizációs terv készítése.

Az EUCF támogatás segítségével egy olyan komplex városi program készül, amely a teljes buszcsere műszaki terveinek, az e-buszok töltésére szolgáló napelemparknak és a kapcsolódó infrastruktúrának a kidolgozását segíti elő az alábbiak szerint:

  • a városi buszdecentrumok egyben töltőhelyek is lesznek azzal, hogy a buszparkolók felett lokális napelemparkok épülnek, a megtermelt villamosenergia eltárolásával a buszok bármikor tölthetőkké válnak;
  • a még hagyományos üzemű buszflotta egy további jelentős részének kiváltása hagyományos / hidrogénhajtású autóbuszokra;
  • a helyben megtermelt és tárolt villamosenergia biztosítaná a buszdecentrum épületek, valamint a helyi utastájékoztató rendszerek energiaellátását is;
  • a tervezett fejlesztésnek lényeges eleme, hogy meghatározza egy új, modern javítóbázis helyszínét, műszaki paramétereit is.