Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Lezárult az őstermelői pályázat

Lezárult az őstermelői pályázat

Új őstermelők minőségi árui színesítik majd az új vásárcsarnok kínálatát.

Lezárult a pécsi önkormányzat és a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. (PVh) által kiírt nyílt őstermelői pályázat. Ennek eredményeként négy, a termékeivel egész évben jelen lévő helyi kistermelővel bővül a nyáron megnyíló új vásárcsarnok őstermelői kínálata.

A Pécsi Vagyonhasznosító Zrt. és Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata december elején hirdetett nyílt pályázatot őstermelők részére. A pályázat célja az volt, hogy a város az új vásárcsarnokban kedvező lehetőséget nyújtson az őstermelők megjelenésének, segítve a helyi, minőségi alapanyagok, termékek kínálatának bővülését és népszerűsítését és fokozva a csarnok vonzerejét a vásárlók számára.

Pályázni december 6. és január 7. között lehetett. Bárki pályázhatott, aki rendelkezik őstermelői igazolvánnyal és a tevékenységét Pécs 50 kilométeres vonzáskörzetében végzi. A pályázatokat egy bírálóbizottság január 31-én értékelte, aminek tagjait PMJV Önkormányzata, a Pécsi Vagyonhasznosító Zrt., a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Pécsi Tudományegyetem Zöld Egyetem programja adta.

Az elbírálás során a pályázat kiírói kiemelten figyeltek arra, hogy a minőségi, kisüzemekből, háztáji gazdaságokból származó helyi termékek az év minden napján elérhetők legyenek az új vásárcsarnokban a vásárlók számára. Így előnyt élveztek azok a pályázók, akik egész évben vállalták az árusítást.

– A pályázat eredményeként az új vásárcsarnokban egész évben árusító őstermelők 63 fős közössége további 4 őstermelővel bővül. Mindannyian olyan pályázatot nyújtottak be, ami alapján nem volt kétséges, hogy helyük van az új csarnokban. Ők a régi bérlőkkel azonos feltételek mellett bérelhetnek asztalt a létesítményben, és nagyon örültek a lehetőségnek. Már megismerhették a helyszínt is, jelenleg a velük kötött szerződés előkészítése zajlik. Beköltözésükkel a pécsi vásárlók is nyernek majd, hiszen a csarnok kínálata új, helyi és minőségi termékekkel bővül, ami új vásárlói réteget is bevonzhat a csarnokba. Ráadásul a vásárlók megszagolhatják, kézbe vehetik, akár meg is kóstolhatják a termékeket, és mindent megtudhatnak az eredetükről, a készítésük, termesztésük módjáról is, ami további vonzerő – foglalta össze Ruzsa Csaba, Pécs gazdaságért felelős alpolgármestere.

Az új őstermelők kínálatában így megjelennek majd egy pellérdi műhelyből származó tartósítószer, glutén- és laktózmentes házi hurkák, kolbászok, disznósajt, füstölt és pácolt húsok, idényzöldségek és gyümölcsök, tojás és számos, hazánkban még nem elterjedt termék.  Lesz magyarbólyi minőségi tartásból származó tojás is. Vásárolhatunk helyi, családi méhészetből származó mézet, propoliszt, virágport, méhpempőt, mézkészítményeket, magvas mézeket, mézes aszalványokat és szörpöket is. Egy kozármislenyi házi feldolgozóüzem saját készítésű homoktövis és birs termékei is színesítik majd az őstermelői kínálatot, így homoktövis velő, tea, szörp, lekvár, homoktövis magolaj, homoktövis-alma ivólé, birsalma, birssajt, birslekvár is megtalálható lesz az új vásárcsarnok külön az őstermelőknek fenntartott részén.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

Kép forrása: internet