Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Megszületett a bérmegállapodás a Tüke Busz Zrt.-nél

Megszületett a bérmegállapodás a Tüke Busz Zrt.-nél

Szerda délután a Tüke Busz Zrt. vezetése és a cégnél dolgozókat tömörítő két legnagyobb szakszervezet vezetői megegyeztek a közösségi közlekedési társaság 2023. évi bérmegállapodásáról. A sofőrök alapórabére egységesen az ötödével emelkedik, a forgalomirányításban 15%-os, az egyéb munkakörökben 14%-os, differenciált bérfejlesztés valósul meg. Eközben az önkormányzat Városfejlesztési és Kommunális Bizottsága döntött a menetrend felülvizsgálatáról. 

A Tüke Busz Zrt. vezetése a cégnél érdekelt két szakszervezettel már február elején megkezdte a 2023-as évre vonatkozó bérmegállapodás egyeztetését. Fontos cél volt, hogy a sofőrök bérrendezését kiemelten kezelje a cég, és olyan megoldás szülessen, amely a lehető leginkább vonzóvá teszi a céget az álláskeresők és a fiatal sofőrök előtt. A többkörös egyeztetés végén sikerült olyan megállapodásra jutni, amely felek meggyőződése szerint a cég minden munkavállalója számára elfogadható.

Átlag feletti béremelés a sofőröknél

A megállapodás értelmében a Tüke Busz Zrt. buszvezetőinek alapórabére 1500 forintról 1800 forintra emelkedik, ez 20%-os bérfejlesztést jelent az esetükben. Egységessé vált a szolgálati idő arányában a sofőröknek járó bérkiegészítés is, ami azt jelenti, hogy az új belépők számára magasabb jövedelmet tud biztosítani a cég, és a néhány éve már ott dolgozó sofőrök bére is az átlagnál nagyobb mértékben emelkedik.

A forgalomirányítók, diszpécserek bére átlagosan 15%-kal, a cég egyéb munkavállalóinak bére átlagosan 14%-kal növekszik. Az egyes munkavállalók esetében a közvetlen vezetők ettől eltérő bérfejlesztési mértéket is alkalmazhatnak, de az egyéb munkakörökben dolgozók közül senki sem kaphat 10%-nál kisebb emelést. 

További eredmény, hogy a csaknem 10 éve változatlan mértékű pénzkezelési pótlék emelkedik.  Ennek összege minden olyan munkavállaló számára, akinek készpénzzel kell dolgoznia, havonta 10 ezer forintra növekedik. A társaság dolgozóinak legnagyobb részét érintő további kedvező döntés, hogy a formaruha viselésére kötelezett munkatársak évi ruhapénze 33%-kal emelkedik, és így eléri a 40 ezer forintot. 

A Tüke Busz Zrt. munkavállalóinak egyéb juttatásai nem változnak. 

Módosítás a stabilabb menetrendért

A pécsi közösségi közlekedésben tavaly ősszel bevezetett menetrendet az önkormányzat kérésére kéthavonta felülvizsgálja a BIOKOM NKft. Az utasforgalmi adatok folyamatos vizsgálatának eredményeként a menetrend stabilitása és a járatkimaradások minimálisra csökkentése érdekében a Városfejlesztési és Kommunális Bizottság a pécsi közösségi közlekedés menetrendjének módosításáról határozott szerdán. 

Ennek értelmében a reggeli csúcsidőszakban nem változik a buszok menetrendje. A délelőtti, délutáni és késő esti időszakban egyes járatok nagyobb követési idővel, vagyis ritkábban közlekednek. Az alacsony kihasználtság miatt január vége óta nem közlekedő 44-es járatot továbbra is szüneteltetik, míg az 55-ös járat esetében hétköznap délelőttönként öt járat nem közlekedik majd. A bizottság döntése értelmében a menetrend módosítása április 6-ától lép életbe, a módosított menetrend a hónap elejétől a Tüke Busz Zrt. honlapján lesz elérhető. 

A változtatásoknak köszönhetően a reggeli és a délutáni csúcsidőszakban 3 buszsofőr tartalékként tudja biztosítani, hogy létszámhiány miatt ne maradjon ki járat a pécsi közösségi közlekedésben. Ezzel minimálisra csökken a sofőrhiány okozta járatkimaradások kockázata és stabilabbá válik a menetrend. A mostani módosítás további eredménye, hogy a menetrend immár az elektromos autóbuszok állomásokon történő gyorstöltésének idejét is tartalmazza.   

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata