Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Megújuló Mecsekoldal

Megújuló Mecsekoldal

Csaknem 2800-an töltötték ki a kérdőívet.

Lezárult a kérdőíves felmérés, amelyben a pécsi önkormányzat arról kérdezte a városlakókat, hogy milyen fejlesztésekkel tudnak azonosulni a Mecsekoldalon. Az online kérdőívet csaknem 2800-an töltötték ki. A válaszok részletes elemzése megkezdődött, az első adatok alapján a résztvevők döntő többsége szeretné, ha a mecseki területeken fejlesztések valósulnának meg.

Szeptember végén kezdett társadalmi egyeztetést a pécsi önkormányzat. Arról kérdeztük a pécsiek véleményét, hogy fejlesszük-e a Mecsekoldalt, és ha igen, akkor milyen fejlesztéseket támogatnának a városlakók a Mecsek megújítása során. A 2021–2027-es európai fejlesztési ciklusban megvalósítandó „Aktív Pécs – Megújuló Mecsekoldal” program célja ugyanis a Mecsekoldal természeti és épített értékeiben rejlő lehetőségek célzott fejlesztésekkel történő kiaknázása, revitalizációja és bővítése.

A szakértők által készített előzetes tervek egy úgynevezett „mecseki élménylánc” kialakításával „tengelyre fűznék” a parkerdő aktív és ökoturisztikai élményelemeinek kínálatát. A projekt keretében fejlesztenék az összekapcsolt területeket és látványosságokat összekötő turista- és bicikliutakat, valamint a Mecsekoldal tömegközlekedését és parkolóit is. Az előre meghatározott célterületekkel kapcsolatban mondhatták el véleményüket a pécsiek.

– A Mecsekoldal tervezett fejlesztései több évtizedre meghatározzák majd a terület arculatát, ezért nagyon fontosnak tartom, hogy minél szélesebb körű társadalmi egyeztetés történjen a beruházások tervezése során. Csak olyan projekteket támogatunk, amelyek a lehető legszélesebb társadalmi támogatottsággal bírnak, amit a pécsiek valóban magukénak éreznek. Első lépésként a fejlesztési irányokról kérdeztük a pécsieket és a várost szívügyüknek tekintő embereket, ez a felmérés ért most véget. Büszke vagyok arra, hogy az összetett kérdőívet összesen 2727-en töltötték ki teljesen, ez a létszám biztosítja, hogy a felmérés reprezentatív legyen, azaz a végeredménye jól tükrözze a pécsiek akaratát. Ezúton köszönöm minden kitöltőnek, hogy elmondta véleményét a fejlesztésekről, és ezzel aktívan befolyásolta a Mecsekoldal jövőbeni beruházásainak alakulását – mondta el Péterffy Attila, Pécs polgármestere.

Mit lehet tudni a kitöltőkről?

A kérdőív eredményeinek részletes kiértékelése több hetet vesz igénybe, de néhány adatot már közzé tudunk tenni a válaszadókról és egyes válaszokról.

A kérdőívet csaknem 1500 nő és mintegy 1250 férfi töltötte ki. A válaszadók döntő többsége (87%) pécsi állandó lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkezik, de többen más településekről is elküldték válaszaikat, mint pl. a környező Abaliget, Orfű, Bogád, Hosszúhetény, Nagykozár, Keszü, Cserkút, Kökény településekről, vagy a közeli városokból, így például Komlóról, Pécsváradról, Bonyhádról, Bólyból vagy Mohácsról. A legtöbb nem pécsi kitöltő ugyanakkor Budapestet jelölte meg lakhelyéül, de érkezett kitöltés még Győrből, Sopronból, sőt, Svájcból is.

Valamennyi pécsi városrész lakóit megérintette a Megújuló Mecsekoldal témája, minden városrészből érkezett kitöltés. A válaszok száma a városrészek nagyságától és a Mecsek közelségétől is függ. A legtöbb kitöltő kertvárosi volt (605 fő), majd a Mecsekoldal következik (519 fő), míg a harmadik helyet megosztva a Belváros és a budai városrész szerezte meg, 328, illetve 320 kitöltővel.

A társadalmi párbeszéd minden korosztályt megmozdított. A legaktívabbak a 40-esek voltak (819 kitöltés), őket a 30-asok (694 fő) és az 50-esek (476 kitöltő) követték. Örvendetes, hogy a 30 év alatti és a 60 év feletti korosztály egyaránt aktívan részt vett az online kérdőív megválaszolásában.   

Azzal, hogy az önkormányzat kiemelt fejlesztési területként kezelje a Mecseket, a válaszadók 92%-a értett egyet, és hasonló arányban (91%-os többséggel) támogatták a kitöltők azt is, hogy a Megújuló Mecsekoldal programban turisztikai, az idegenforgalmat elősegítő fejlesztések is megvalósuljanak.

Mi történik a társadalmi egyeztetés után?

A kérdőívre adott válaszok részletes kiértékelését a következő hetekben végezzük el. Ezt követően a pécsiek által támogatott javaslatok alapján állítjuk össze a program tartalmi elemeit. A javaslatokat és a felmerült ötleteket szakértők vizsgálják meg.

Szakvéleményük alapján olyan ténylegesen kivitelezhető terveket állítanak össze, amelyek megvalósításáról a pécsiek – akárcsak a Misina Ötletbörze során – egy internetes szavazás keretében dönthetnek. Ezt követően indulhat majd meg a tervezési munka.

Nyereményjáték: december elsején sorsolnak

A társadalmi egyeztetés sikerét egy nyereményjátékkal ösztönözték. Az ebben való részvételbe beleegyező kitöltők között pécsi cégek által felajánlott jutalmakat sorsoltak ki. A sorsolás december 1-jén zajlott le. Összesen 16 nyertest sorsoltak ki, akiket a megadott e-mail címek alapján értesítenek ki a jutalmukról.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata