Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Most van a zöldhályog hete

Most van a zöldhályog hete

Vigyázzunk a szemünk világára!

Március 6. a glaukóma, ismertebb nevén a zöldhályog világnapja. A világnapot először 2008-ban rendezték meg a Glaukóma Világszervezet és a Glaukómás Betegek Világszervezetének kezdeményezésére, célja a lakosság széles körű felvilágosítása e betegségről, a rettegett vakság megelőzésének lehetőségeiről. Idén a világnaphoz igazodva március 6 – 12. között tartják a glaukóma hetét. A zöldhályog olyan betegségcsoport elnevezése, melyek közös jellemzője a látóidegrostok pusztulása.

A rostpusztulás kialakulhat a magas szem-belnyomás következtében mechanikai úton, és/vagy keringési zavar következtében is. Kezelés hiányában a látás fokozatosan és visszafordíthatatlanul vész el. Az egyetlen bizonyítottan hatásos beavatkozás a szemnyomás csökkentése. Az idegrostok nem képesek megújulni, ezért azok megőrzése, a prevenció a legfontosabb feladat! A zöldhályog miatti látáscsökkenés ugyan végleges, azonban korai diagnózissal és rendszeres kontrollal nagyrészt megelőzhető.

Dr. Csutak Adrienne, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Szemészeti Klinikájának igazgatója a zöldhályog kapcsán elmondta: „A kórkép előfordulási gyakorisága a 40 éves korosztályban kb. 2%, azonban a kor előrehaladtával fokozatosan növekszik, és a 70 éves korosztályban közel minden 10. embert érint a betegség. Világviszonylatban ez a második vaksági ok. Ezért nagyon fontos a megelőzés, és a rendszeres szemvizsgálatokon való részvétel” – hangsúlyozta a klinikaigazgató.

 Veszélyeztetett a 40 év feletti korosztály is, elsősorban azok, akik elsőfokú rokonai körében van zöldhályogos, illetve akiknél mértek magasabb szemnyomás értéket, nagyfokban rövidlátók, nagyfokban távollátók, cukorbetegek, szteroid tartalmú gyógyszert szednek, szemsérülést szenvedtek vagy szisztémás érrendszeri betegségben szenvednek.

A tudomány jelen állása szerint a már kialakult károsodások visszafordíthatatlanok, de korai felismeréssel és megfelelő kezeléssel a progresszió mértéke lassítható.  A progresszió mértékét csak rendszeres szemészeti kontrollvizsgálat során lehet felmérni. Pécsett a PTE KK Szemészeti Klinikán a 72/504-260-as telefonszámon várják a vizsgálatra jelentkezőket.

Fotó: Csortos Szabolcs