Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Okos technológiák térnyerése az egészségügyben

Okos technológiák térnyerése az egészségügyben

A 2020-ban kezdődő és idén decemberben záruló „Egészségügyi Adatelemző, Adathasznosítási, valamint Okoseszköz- és Technológia Fejlesztő Központ kialakítása a Pécsi Tudományegyetemen” (Kompetencia Központ) projekt közel 2 milliárd forint vissza nem térítendő európai uniós támogatásból valósul meg. A Pécsi Tudományegyetem, a 4iG NyRt., valamint a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. többek között egy világújdonságnak számító bioinformatikai elemző programcsomagon, és robot eszközökkel támogatott ápolási lehetőségen dolgozik.

A klinikai vizsgálatok során hatalmas mennyiségű adat keletkezik, amelyek kezelése, strukturálása körülményes. Az okos technológiák térnyerése az egészségügyben megoldást nyújt erre a problémára, mivel korszerű eszközökkel hatékonyan lehet adatokat gyűjteni az egyének egészségi állapotáról, melyeket fejlett analitikai megoldásokkal feldolgozva célzott visszacsatolást lehet adni a betegek, az egészségügyben dolgozók számára. Ez az orvosi gyakorlat átalakulásához is vezet, és támogatja az előtérbe került személyre szabott orvoslás nézetét. Az egészségügyi ellátórendszer folyamatosan növekvő költségei és az ágazat korlátos erőforrásai miatt szerte a világban egyre nagyobb hangsúlyt kap az egészségügy digitalizációjában és az új adatkezelési technológiákban rejlő lehetőségek kiaknázása, amelyet a molekuláris orvoslás fejlődése is tovább erősít.

„A projekt fejlesztése során ezeket a trendeket és kihívásokat vettük figyelembe. Ezért egy olyan Kompetencia Központot kívánunk létrehozni, amely az ipari szereplőkkel együttműködve képes innovatív adatgyűjtési, információfeldolgozási és elemzési módszereket kialakítani, és ezeket új egészségügyi technológiák és szolgálatások fejlesztésére felhasználni” – mondta el Prof. Dr. Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora.

„A projekt további célja, hogy olyan adatalapú egészségügyi szolgáltatások kialakítását valósítsa meg, amelyekkel az egészségügyi ellátás hatékonyabban szervezhető, az egyetem és a környezetében működő egészségügyi szolgáltatók ellátási terhei mérsékelhetők és források szabadíthatók fel” – tájékoztatott Prof. Dr. Wittmann István, a projekt szakmai vezetője, a Pécsi Tudományegyetem Kompetencia Központ igazgatója, aki szólt a központ működéséről és céljairól is. A Kompetencia Központ az egészségügyi technológia- és okoseszköz-fejlesztésekhez minőségi, valid, egészségügyi adatokat tartalmazó digitális egészségügyi ökoszisztémát kíván létrehozni. Ehhez olyan kompetenciák kialakítását tűzte ki célul, ami arra irányul, hogy a K+F+I különböző fázisaiban lévő egészségügyi technológia-fejlesztéseket megfelelő egészségügyi adatokkal, és azokra épülő analitikai megoldásokkal lehessen támogatni, szorosan együttműködve ipari partnerekkel.

A fejlesztés további célja, hogy országhatárokon átnyúló, nemzetközi együttműködéseket hozzon létre, bekapcsolódva ezzel a nemzetközi kutatóhálózatokba. Hosszútávú célja, hogy piaci alapon működőképes, önfenntartó kutatási hálózatot alakítson ki és működtessen.

A projekt a Széchenyi2020 program keretében, az Európai Unió támogatásával valósul meg.

GINOP-2.3.4-15-2020-00010

Fotó: Csortos Szabolcs/UnivPécs