Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Okosparkolás – nagyot lép Pécs a tisztább, zöldebb jövő felé

Okosparkolás – nagyot lép Pécs a tisztább, zöldebb jövő felé

Már csak Pécs közgyűlésének kell rábólintania a közbeszerzés lezárására, és hamarosan megkezdődhet a pécsi okosparkolás rendszerének kiépítése. A munkák elkészültével véget érhet a parkolóhelyek utáni vég nélküli bolyongás Pécs szűk belvárosi utcáin és forgalmas területein, csökken a levegő- és zajszennyezés, élhetőbbé válik a városcentrum.

Célirányos parkolás, kisebb forgalom, tisztább levegő

A pécsi belváros szűk utcáit nem a napjainkban tapasztalható, megnövekedett forgalomra tervezték. Az autósok számára ismert probléma, hogy a megyeszékhely szívében olykor bizony sokáig kell körözni, mire szabad parkolóhelyet találnak – erre lesz megoldás az okosparkolás rendszere.

Az okosparkolás lényege ugyanis az, hogy előre megismerhető, hogy a rendszerbe bevont területeken pontosan hol található üres parkolóhely. Ha az adott utcában nincs ilyen, nem is kell időt tölteni a keresgéléssel, ha pedig van szabad parkoló, célirányosan hajthatnak oda az autósok.

A rendszer megszünteti a parkolóhelyek utáni felesleges keresgélést, csökkenti a belvárosi forgalmat. Ezáltal mérsékli a belvárosi zajszennyezést, ami javítja az ott lakók életminőségét, és jelentősen kisebb lesz a károsanyag-kibocsátás is, ami pedig a jobb levegőminőséghez járul hozzá.

Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere hangsúlyozta: a projekt nem csak jelentős lemaradásban volt, amikor 2019-ben a mostani városrész megörökölte. Új szakmai koncepció kellett, és a terveket is jelentősen át kellett dolgozni, aktualizálni ahhoz, hogy a kívánt hatást elérhesse a fejlesztés. Majd mindezeket a változásokat végig kellett egyeztetni a projekt magyarországi és Európai Uniós hatóságaival, így lehetett végül eljutni egyáltalán a közbeszerzés kiírásáig. Az alpolgármester leszögezte: a mostani tervek alapján a fejlesztés alkalmas arra, hogy a digitális fejlődés egyik fontos lépcsője legyen, és jelentősen segítse Pécs zöld törekvéseit.

Okos belvárosi utcák

A fejlesztés során mintegy 700 pécsi parkolóhely kap speciális szenzorokat a következő utcákban:

Centrum parkoló

Jókai utca 35 mögötti zsákutca

Perczel utca

Lyceum utca

Munkácsy Mihály utca

Fürdő utca

Goldmark Károly utca

Bercsényi utca

Toldi Miklós utca

Gábor utca

Tímár utca

Czinderi utca

Felsőmalom utca

Király utca (Felsőmalom utca és Alsó- havi utca közti szakasz)

Jókai utca (Rákóczi úttól északra)

Váradi Antal utca

Eötvös utca

Dischka Győző utca

Zrínyi Miklós utca

Amint az látható, a projekt gyakorlatilag Pécs teljes belvárosát lefedi, azaz ott épül ki a rendszer, ahol a parkolás ma a legnagyobb kihívást jelenti Pécsett.

A projekt során beépített szenzorok érzékelik majd azt, hogy az adott parkolóhelyen áll-e autó vagy sem. A folyamatosan frissülő adatok a felhasználók számára a Parkolási Mobil Alkalmazás nevű, okostelefonokra ingyenesen telepíthető applikációban jelennek meg – piros színnel jelöli a rendszer, ha a parkolóhely foglalt, zölddel, ha szabad. Az applikációval még a várakozási díjfizetés is megoldott, hiszen az alkalmazás biztosítja, hogy a felhasználó el tudja indítani az adott zónában a mobil parkolást.

Ezen felül a projektbe bevont parkolózónák bejárati részeinél digitális tájékoztató táblákat is telepítenek, amelyek ugyancsak folyamatosan jelzik, hogy az érintett területen éppen mennyi szabad hely van, így, aki nem kívánja a mobil applikációt használni, az is tájékozódhat arról, hogy érdemes-e behajtania az adott zónába.

Kivitelezés kímélő üzemmódban

A rendszer telepítésére és üzemeltetésére kiírt nyílt közbeszerzési eljárás ajánlattételi határidejéig összesen 7 gazdasági társaság érdeklődött a projekt iránt. Végül egy érvényes ajánlat érkezett be, a Vodafone Magyarország Távközlési Zrt-től. Az ajánlatot a bírálóbizottság elfogadásra javasolta, és kedden reggel a pécsi önkormányzat szakbizottsága is rábólintott, így a szerződés aláírását követően a Vodafone Magyarország építheti ki a pécsi belváros okosparkolási rendszerét.

A várhatóan februárban kezdődő munkálatokat az önkormányzat, a Biokom NKft., a Pécsi Városfejlesztési Zrt. és a kivitelező közösen úgy tervezték meg, hogy azok a lehető legkevesebb fennakadást, minél kevesebb kényelmetlenséget okozzanak. Természetesen a parkolóhelyeket a szenzorok telepítésének idejére le kell majd zárni, de egy időben ez csak kevés helyet érint, és a munka mindössze pár órát vesz igénybe, utána ismét használhatók lesznek a parkolók. Az egyes utcákban szakaszosan zajlik majd a telepítés napközben, a forgalom korlátozása nélkül.

HungAIRy – Pécs az élen a jobb levegőért

2017-ben Pécs önkormányzata tíz másik magyar nagyvárossal közösen pályázott közvetlenül az Európai Unióhoz támogatásért annak érdekében, hogy a település levegőminőségén javítson.

Míg a többi pályázó fejenként egy, Pécs komplexen megközelítve a problémát rögtön három pilotpojektre pályázott. Az egyik – Zöldterületi kataszter – mintegy 700 hektáron térképezi fel Pécs fáit, cserjéit és gyepterületeit. A második – Épületenergetikai pilot – Pécsett jellemző panelépületek hatékony energetikai fejlesztésére tesz javaslatot.

A harmadik, egyben a leghamarabb kézzelfoghatóvá váló pilot pedig az okosparkolás.

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.