Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Online is kiállunk a pécsiekért!

Online is kiállunk a pécsiekért!

Aláírásgyűjtési kampányt indítottunk annak érdekében, hogy az előző, fideszes városvezetés felelőtlen gazdálkodása és a kormányzati elvonások vesztesei ne mi, pécsiek legyünk. Célunk továbbra is az, hogy közösen álljunk ki magunkért. Azért, hogy mindenkinek lehetőséget adjunk az ívek aláírására, március elsejétől ezt online formában is lehetővé tettük.

Amint azt korábban több fórumon is világossá tettük: az aláírásgyűjtés során két témában várjuk a pécsiek támogatását. Arra vagyunk kíváncsiak, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a kormány a korábbi, fideszes pécsi városvezetés által felvett kormányzati hitel idei, 1,75 milliárd forintos törlesztőrészletére nyújtson hitelmoratóriumot. Valamint arra, hogy egyetértenek-e azzal, hogy a kormány a gépjárműadónak azt a 40%-át, amelyet 2020 óta – a korábban elvett 60% mellett – elvon Pécs önkormányzatától, idén bocsássa a város rendelkezésére, hogy azt teljes egészében útépítésre fordíthassuk.

Természetesen tudtuk azt, hogy 2019-ben milyen helyzetben vettük át Pécs vezetését. Az önkormányzat, cégei és intézményei költségvetésén 23 milliárd forintos lyuk éktelenkedett, és az előző, fideszes városvezetés felelőtlen gazdálkodása miatt igénybe vett 9,5 milliárd forintos állami segélyből 8,5 milliárd törlesztése ránk maradt.

Azt viszont 2019-ben nem tudhattunk, hogy a kormány a pandémiára hivatkozva felére csökkenti a helyi iparűzési adó mértékét, hogy elvonja a gépjárműadó teljes összegét, hogy eltörli az idegenforgalmi adót és ingyenessé teszi a közterületi parkolást.

A járvány nyomában járó válság és a Fidesz-kormány elvonásai miatt Pécs önkormányzata az elmúlt két évben összesen 6 milliárd forinttól esett el, és 2022-ben további 6 milliárd forintot meghaladó kompenzációra lesz igény.

Látva, hogy a Fidesz-kormány nem akarja kompenzációval érdemben segíteni az önkormányzatokat a kiesett bevételek miatt, az a javaslatunk, hogy a kormány terjessze ki a hitelmoratóriumot Pécs városára, és hogy a pécsiek legalább az idei évben visszakapjanak valamennyit az általuk befizetett gépjárműadóból.

Korábban arra kértem a pécsieket, hogy közösen álljunk ki magunkért, azért, hogy a Fidesz által itt hagyott adósság miatt ne a pécsieket büntesse a kormány. A pécsiek pedig válaszoltak: a kezdetektől sokan keresik aláírásgyűjtő pultjainkat, amiért ezúton is köszönetet mondok nekik.

A pultok továbbra is ott lesznek Pécs közterein. Kérem, ezután is keressék őket bizalommal, hiszen naponta több helyszínen várjuk a támogatásukat!

Ám tisztában vagyunk azzal is, hogy bár minden városrészbe eljutunk, ez sem jelent mindenkinek megoldást. Éppen ezért március elsejétől az aláíróíveket online formában is elérhetővé tettük az alábbi honlapon:

Így azok számára is lehetőséget teremtettünk az ügy támogatására, aki személyesen nem tud felkeresni minket a pultoknál.

Álljunk ki Pécsért, álljunk ki magunkért!

Pécsiség mindenkor!

Péterffy Attila

Pécs Megyei Jogú Város polgármestere