Pécs felkészül az ukrajnai menekültek fogadására
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Pécs felkészül az ukrajnai menekültek fogadására

Pécs felkészül az ukrajnai menekültek fogadására

Az illetékes minisztériummal, a katasztrófavédelemmel, a Pécsi Tudományegyetemmel és a karitatív szervezetekkel összehangoltan intézkedési tervet dolgoz ki a pécsi önkormányzat az Ukrajnából érkező menekültek ellátására. A pécsiek segítségét is kérik: ők önkéntes munkával, illetve adományokkal tudnak a legjobban segíteni a menekültek ellátásában.

Az Ukrajnában zajló háború nyomán Magyarországnak jelentős létszámú menekült érkezésére kell felkészülnie. Bár a tervek szerint a menekülteket elsősorban a hazájukhoz közelebbi megyékben, Kelet-Magyarországon tervezik ellátni, amennyiben a létszámuk indokolja, a dunántúli megyékben is gondoskodni kell az ellátásukról. A pécsi önkormányzat ezért már a múlt héten megkezdte a felkészülést a fogadásuk koordinációjára.

– Fontos, hogy a segítségnyújtás a lehető leghatékonyabb legyen, ezért szervezett formában biztosítjuk a Pécsre érkező menekültek ellátását. Ennek érdekében pénteken már összehívtuk az intézményeink, a katasztrófavédelem és a legnagyobb karitatív szervezetek vezetőit, hétvégén pedig a Pécsi Tudományegyetemmel és az illetékes szakállamtitkársággal is egyeztettünk. Velük összehangoltan alakult ki a menekültek fogadására és ellátására szolgáló pécsi intézkedési terv – fogalmazta meg Nyőgéri Lajos, Pécs szociális területért felelős alpolgármestere.

Eszerint Pécsre az állam által szervezett módon érkeznek majd a menekültek. Az ő fogadásukra a pécsi önkormányzat az Expo Centerben alakít ki fűthető fogadóállomást. Itt regisztrálják a menekülteket, akik egy erre a célra kialakított rendelőben orvosi vizsgálaton vesznek részt. Ezt követően a katasztrófavédelem biztosítja a szállást a részükre, az élelmezésükről pedig az önkormányzat intézményei, illetve a karitatív szervezetek gondoskodnak. A szakorvosi ellátását igénylő menekültek a pécsi egészségügyi intézményekben kaphatják meg a szükséges kezeléseket.

– A pécsiek segítségére is számítunk. Elsősorban a menekültek regisztrációjában segítő önkéntesek jelentkezését várjuk, ők a Civil Közösségek Házánál tudnak jelentkezni a +36202637659 telefonszámon, illetve a  email címen. Előnyt élveznek az ukránul, illetve az oroszul beszélők, de mások jelentkezését is szívesen fogadjuk – mondta Nyőgéri Lajos.

Azok, akik felajánlással segítenék a menekültek ellátását, szintén hozzájárulhatnak az ügy sikeréhez.

– Ruhaadományokra nincs szükségünk, de azonnal fogyasztható tartós élelmiszerekre, például májkrémre, konzervekre, vagy kekszekre igen. Ezen kívül higiéniás termékekkel, például wc papírral, papír zsebkendővel, fogkefével, fogkrémmel, nedves törlőkendővel, pelenkával tudnak segíteni, illetve plédekre, polifoamokra, és egyéb szükséges dolgokra, például hosszabbítókra van szükség. A legnagyobb segítség azonban most a pénzadomány, ezt tudjuk a leggyorsabban és leghatékonyabban a menekültek ellátására felhasználni – foglalta össze Udvaros Renáta, a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezetének igazgatója.

A tárgyi felajánlásokat hétköznap 8 és 16 óra között a Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Irodájában, a Dobó István u. 89-ben, illetve hétköznap 8 és 20 óra között a pécsi családsegítő szolgálat telephelyein, az Anikó u. 5-ben, a Tüzér u. 7-ben és Hársfa u. 154-ben fogadják.

A pécsi önkormányzat az alábbi, külön erre a célra létrehozott számlaszámon fogadja az ukrajnai menekültek ellátására szánt adományokat:

10024003-00336255-00000330 (közlemény: Ukrajna)

A pénzadományokat a karitatív szervezetek az alábbi számlaszámokon fogadják:

  • Baptista Szeretetszolgálat: 10918001-55555555-55555555 (közlemény: Ukrajna)
  • Magyar Vöröskereszt: 10405404-00026548-00000009 (közlemény: Humanitárius válság)
  • Magyar Máltai Szeretetszolgálat: 11784009-20211130-00000000 (közlemény: Ukrajna)
  • Katolikus Karitász: 12011148-00124534-00100008 (közlemény: Ukrajnai háború)
  • Hit Gyülekezete Szeretetszolgálata: 12072507 – 01431114 – 00300006 (közlemény: ukrajnai harcok elől menekülők segítése)

​A karitatív szervezetek telefonos adománygyűjtést is hirdettek: a 1350-es, vagy a 1359-es szám hívásával minden telefonáló 250 forint értékű adománnyal járul hozzá a háborús menekültek megsegítéséhez.

Pécs hű marad gyökereihez és az UNESCO Békedíjhoz, amelyre a délszláv háború során bizonyult méltónak. Ugyanakkor abban bízunk, hogy ez a borzalmas háború hamarosan befejeződik, és a hazájukat elhagyni kényszerülő emberek mihamarabb visszatérhetnek otthonukba.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata