Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Pécs nem adja a vízművét a kormánynak

Pécs nem adja a vízművét a kormánynak

2022. augusztus 31.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata fontosnak tartja a víziközmű-szolgáltatást, és stratégiai fontosságú értékként tekint a pécsi közösség víziközmű vagyonára, valamint a szolgáltatást végző cégre, a Tettye Forrásház Zrt-re. Mindenekelőtt pedig fontosnak tartja az önrendelkezést, tehát azt, hogy a helyi közösségnek fontos ügyekben a települések maguk hozhassanak döntéseket.

Pécs önkormányzata a fenti elveket figyelembe véve nem él a kormánynak azzal az ajánlatával, amely a gyakorlatban a teljes víziközmű vagyon, a szolgáltató cég és a víziközmű-ellátással kapcsolatos alaptevékenység átadását jelenti az államnak. A szaktárca ajánlata szerint amennyiben Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022. augusztus 31-ig úgy döntött volna, hogy átadja az önkormányzati víziközmű tulajdont az állam részére, akkor a szolgáltató, a Tettye Forrásház Zrt. 2022. évi számviteli veszteségét az állam finanszírozta volna. Kizárólag a víziközmű-szolgáltatás alaptevékenységét vette volna át az állam, a másodlagos tevékenységek, mint például az ivóvíz-kiszállítás, illetve a szippantott szennyvíz elszállítása és kezelése továbbra is önkormányzati feladatok maradtak volna.

Pécs városa továbbra is inkább a korábban államosított javak újbóli önkormányzati tulajdonba adását szorgalmazza, semmint újabb vagyontárgyak, eszközök államosítását. Az önrendelkezést és a hatékony helyi döntéshozatalt véleményünk szerint a ma állami felügyelet alatt álló, de a helyi közösségeket szolgáló feladatok visszaadása, és azok finanszírozásának biztosítása szolgálná. 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata