Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Pécs Város Bora

Pécs Város Bora

A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének bora nyerte az idei Pécs Város Bora díjat.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata 2022-ben újra meghirdette a Pécs Város Bora választást, ebben az évben közönségszavazással is párosult.

A versenyre 12 pécsi borvidéki bortermelő nevezett 44 palackozott tétellel, a borokat 16 tagú szakmai zsűri bírálta el. Az esemény védnöke Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere volt, a zsűri szakmai elnöki tisztét pedig Győrffy Zoltán, a Pécsi Borozó főszerkesztője töltötte be. Köszönet illeti még Filákovity Dusánt, aki nem csak a rendezvény sikeres megvalósításához járult hozzá, de a pécsi borvidék fejlesztését is szívügyeként kezeli. A zsűri munkájában a régió elismert sommelier-i és borász szakemberei vettek részt.

A szakmai zsűri négy kategóriában hirdetett győztest, és azok közül választotta ki a Pécs Város Bora fődíjasát. A zsűri döntése értelmében Pécs Város Topbora 2022-ben a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének 2019-es Universitas bora lett, amely egyúttal a legjobb vörösbor címet is kiérdemelte.

Pécs Város Bora lett fehér kategóriában a Belward Pincészet 2021-es Rajnai Rizlingje, a rozé kategóriát a Planina Borház 2021-es Rozé bora nyerte meg, és cirfandli kategóriában is ők vitték el a pálmát.

A közönségszavazatok többsége a Gáspár Pincészet 2021-es Pécsi Cirfandli Selection borára érkezett.

A kategóriagyőzteseknek Péterffy Attila polgármester személyesen adta át Pécs város díjait. A borok hamarosan az erre az alkalomra készült, a díjakra utaló matricával jelennek meg a kiemelt pécsi borkereskedésekben, és Pécs Városa is büszkén fogja őket ajándékozni kiemelt partnereinek.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata