Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Pécs visszatérhet a kistérségi társulásba

Pécs visszatérhet a kistérségi társulásba

Mint ismert, 2022 nyarán Pécs város vezetése úgy döntött, hogy december 31-ével kilép a Pécsi Többcélú Kistérségi Társulásból. Az ehhez szükséges döntést a törvényi határidőt betartva rendkívüli ülésen meg is hozta a város közgyűlése.

A döntést az indokolta, hogy 2022 júniusában megjelent egy törvénymódosítás, amely jelentős kockázatot rejtett. A gyakorlatban a jogszabály azt a veszélyt hordozta, hogy ha a 42 tagönkormányzatból akár csak egy is elmulasztja a kötelező adatszolgáltatást, akkor az a gesztor önkormányzat Pécsnek és adófizetőinek okozhat akár százmillió forintos nagyságrendű kárt.

Ezt a kockázatot Pécs város vezetése nem vállalhatta és nem is vállalta, gondos gazdaként döntöttünk – a vonatkozó határidő betartásával – nyáron a kiválási szándékról. Ezzel párhuzamosan az önkormányzat megkezdte a törvénymódosítás utólagos értelmezését. Az utólagos konzultáción sikerült kiderítenünk, hogy nem valós a törvénymódosítás jelentette kockázat.

Változatlanul úgy véljük, hogy a mai magyar társadalmi és politikai viszonyok között gondos gazdaként ez volt a feladatunk és így kellett eljárnunk – ha már a gondoskodó állam ezt a konzultációt előzetesen, a törvénymódosítás kihirdetése előtt nem végezte el.

A kiválásról szóló döntés meghozatala óta eltelt hónapok során, kihasználva a lehetőséget, Pécs városa megtárgyalta a társulás vezetésével és tagjaival a korábban nehézségeket okozó feltételeket. Ezeket tisztáztuk, és ahol a pécsiek érdeke azt diktálta, ott változtattunk Pécs részvételének kritériumain.

Pécs város önkormányzata idei utolsó rendes ülésén dönthet arról, hogy a kockázatok tisztázását és a feltételek módosítását követően visszatér a Pécsi Többcélú Kistérségi Társulásba, vagy ha úgy tetszik, tagja marad a szervezetnek. Fontos, hogy a Pécs számára előnyösebb feltételek a többi tagönkormányzatnak nem jelentenek semmiben visszalépést, a társulás egészének működésére nézve pedig várakozásaink szerint pozitív hatással lesznek.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata