Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Pécsi aquapark: lezárult a tervpályázat

Pécsi aquapark: lezárult a tervpályázat

Régi vágya a pécsieknek egy aquapark megépítése. Pécs város vezetésének célja az, hogy a komplex élményhely Tüskésréten, az itt már megvalósult sport- és rekreációs beruházásokhoz illeszkedve épülhessen meg. Az elvárások közé tartozik a magas esztétikai minőség, a haladó műszaki-technikai megoldások alkalmazása, és hogy átgondolt közösségi terek jöjjenek létre.

A nagyszabású folyamatnak első fontos állomása volt az a tervpályázat, amely jelentősen megmozgatta az építész szakmát. Érthető, hiszen egy ilyen nagyvolumenű beruházás az ország egyik legnagyobb városában méltán tart számot kiemelt érdeklődésre.

Az uniós, nyílt építészeti tervpályázati eljáráson induló pályázóknak a négy létesítményt – aquapark, a sportuszoda, a multifunkcionális rendezvénycsarnok és a szálloda – úgy kellett megtervezni, hogy azok önállóan is megvalósíthatóak és használhatók legyenek.

A pályázatra összesen 14 pályamű érkezett be. A bírálóbizottság a beküldött pályaművek értékelése során, a pályázati dokumentációban meghatározott szempontokat szem előtt tartva, a telepítést, a környezettel való kapcsolatot, a megvalósíthatóságot, valamint a közlekedési és környezetvédelmi követelményeket komplex módon minősítette. Különös tekintettel volt a zsűri az alábbi kritériumokra:

• megközelítés (gyalogos, kerékpáros, gépkocsi, busz);
• kilátás/rálátás, építészeti összhang és karakter;
• funkcionális igények megvalósulása;
• egyedi, a városra utaló anyaghasználat, formavilág, műszaki megoldás;
• a zöld környezet, a víz, a szabad területek és az épített környezet összhatása;
• táj- és kertépítészet, gyalogosfelületek, mesterséges zöldfelületek (zöldfalak, zöldtetők), vízi növények, régi- és új fásítás összhangja;
• korszerű, fenntartható építészet és környezet tervezése;
• energiatudatos szerkezetek használata;
• korszerű, megújuló energia alkalmazása;
• reális költségű, megvalósítható és fenntartható műszaki megoldások alkalmazása;
• a becsült bekerülési költség részletezettsége és megalapozottsága.

A bírálóbizottság, bár üdvözölte a nagyszámú színvonalas pályázat benyújtását, sajnálattal vette tudomásul, hogy a tervpályázati kiírásnak nem felelt meg minden pályamű, ezeket ki kellett zárni az értékelésből. A pályázaton sikeresen szereplő pályaművek visszafogott, elegáns, a tájba simuló megoldásokat javasoltak, figyelembe véve a gazdaságossági követelményeket is.

A bírálóbizottság 3+3 pályaművet talált elismerésre méltónak, a díjazott pályaművek mindegyike eltérő telepítési sémát választott. A bírálóbizottság a pályaművek végső értékelése során arra az eredményre jutott, hogy a pályázati kiírásban megfogalmazott feladatot annak komplexitása okán – négy nagyvolumenű középület, illetve ezek tájépítészeti integrálása – egyetlen pályaműnek sem sikerült minden tekintetben megvalósítani, ezért a grémium első díjat nem hirdetett.

A tervpályázat három kiemelkedő munkája, amelyeket a bizottság díjazásra javasolt önmagukban is értékes, válságálló, de nem tökéletes megoldások.

Mindezek tükrében második díjat kapott a NAPUR Architect Kft. bruttó 10 millió forint díjazással, és harmadik díjat kapott pályaművenként bruttó 9 millió forintos díjazással a MÁS DESIGN Kft. és a Perényi Stúdió Kft. együttes pályaműve, valamint a CAN Architects Studio Építész Iroda Kft.

A bírálóbizottság pályaművenként 5 millió forintos megvételben részesítette az alábbi pályaműveket:
• a kertészeti és ökologikus szemléletű növényi ültetésű koncepciója miatt a Modulárt Kft. pályaművét;
• a kreatív tereprendezési és ötletes tájépítészeti megoldásai miatt az AU.ROOM Építész Műhely Kft. pályaművét;
• az alapterületbeli és térbeli gazdaságossági törekvése miatt a Közti Zrt. pályaművét.

A pályázók számára 2022. december 14-én tartottak zártkörű eredményhirdetést. Ezen minden megjelent tervező kézhez kapta tervpályázati zárójelentést, a többiek ezt az EKR rendszerben kapták meg.

A tervpályázat sajtónyilvános eredményhirdetését és a pályaművekből létrejövő kiállítást 2023. január 26-án rendezik meg.

Pécs önkormányzata a tervpályázattal megtette az első lépést a régóta várt beruházás megvalósításához.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata