announcement
Pécsi útfelújítások 2023Megnézem
Advent 2023Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Pécsi ünnepi parkolás: ingyen és okosan

Pécsi ünnepi parkolás: ingyen és okosan

Ingyenes lesz a parkolás mindkét pécsi díjzónában december 24-től január 2-ig, így a szűken vett belvárosban is. Arról, hogy itt mégse legyen tumultus, a frissen kiépített okosparkolási rendszer gondoskodik, amelynek éppen most zajlik a próbaüzeme.

Az év végi ünnepi időszakban nem kell fizetni Pécsett a parkolásért. Mindkét díjzónában december 24-től lesz ingyenes a parkolás. A kedvezménnyel egészen január 2. reggel 8 óráig élhetnek a pécsiek és az ide látogatók.

A belvárosban a karácsony előtti időszak rendszerint a megszokottnál is nagyobb zsúfoltsággal jár. Jó hír az autósoknak, hogy a legforgalmasabb belvárosi utcákban kiépült a pécsi okosparkolási rendszer, amelyet információs táblákkal is elláttunk – ezeknek éppen most zajlik a próbaüzeme.

A négy darab tábla a belvárosi szabad parkolóhelyek számáról ad valós idejű információt a közlekedőknek. Ezzel őket felesleges keresgéléstől, a város levegőjét pedig szükségtelen károsanyag-kibocsátástól kíméli meg.

A teljes rendszer kiépítése márciusban kezdődött meg, a belváros nem forgalomcsillapított övezeteiben három ütemben összesen 709 darab szenzort telepítettek. Ezek révén az autósok egy telefonos applikáció segítségével láthatják, hogy pontosan mely parkolóhelyek szabadok az érintett utcákban.

A fejlesztés legújabb üteme kiegészítő információt szolgáltat az autósoknak, hiszen az információs tábla csak a szabad parkolóhelyek számát mutatja, a pontos helyüket nem. A kijelzés két színben történik, ha nincs szabad parkolóhely, akkor piros nullával, ha van, akkor zöld számmal. A táblákat a Nagy Lajos király útja – Centrum parkoló csatlakozásnál, a Rákóczi út – Váradi Antal utcánál, a Hal tér – Rákóczi út kereszteződésnél, valamint a Felsőmalom utca – 6-os út kereszteződésében találják. 

Arra biztatunk minden kedves pécsit és idelátogatót, hogy telepítse telefonjára az okosparkolási rendszer applikációját (Androidos telefonra itt, IOS-era pedig itt), és teszteljük közösen a belváros új okosparkolási rendszerét.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata

A LIFE IP HUNGAIRY (LIFE17 IPE/HU/000017) projekt az Európai Unió LIFE programjának támogatásával valósul meg.