announcement

 

PTE-Pécs stratégiák egyeztetése
Kezdőlap / Hírek / PTE / PTE-Pécs stratégiák egyeztetése

PTE-Pécs stratégiák egyeztetése

A Pécsi Tudományegyetem és Pécs Megyei Jogú Város együttműködésének része, hogy a nyolc közös munkacsoport tevékenysége és a stratégiák kapcsán időről időre egyeztessenek. Ennek jegyében találkozott március 24-én Péterffy Attila polgármester, Ruzsa Csaba alpolgármester, dr. Miseta Attila rektor és dr. Betlehem József általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettes a Rektori Kabinetben.

Közös érdek, hogy az általános együttműködésen, túl kézzelfogható eredmények is felmutathatók legyenek – hangsúlyozta Péterffy Attila. Dr. Miseta Attila megerősítette, hogy a PTE nyitott Pécs Városával való együttműködésre, és a tervezésnek – melyet sokféle formában megélt már – rugalmasan kell tudnia alkalmazkodni a manapság oly gyakran változó körülményekhez. Mindkét vezető kiemelte a stratégiák kapcsán a másik féltől érkező visszacsatolások fontosságát.

A két szervezet stratégiáját a továbbiakban Ruzsa Csaba és dr. Betlehem József mutatták be.
Ruzsa Csaba Pécs a

 Fenntartható Városfejlesztési Stratégiát és a „100 klímasemleges város” projektet 

helyezte fókuszba. Kiemelte a Pécs keleti városrészének felzárkóztatására vonatkozó szándékot, a PTE-vel is kapcsolatot építő leendő befektetők idevonzását. Egyebek mellett szó esett a bicikliutak, valamint a Déli Ipari Park további fejlesztéséről is.

Dr. Betlehem József rektorhelyettes a PTE centrum szerepét emelte ki, mind a régión belül, mind azon túl nyúlva déli szomszédaink felé (pl.: Zombor, Nyugat-Bácska). Hangsúlyozta az alap- és alkalmazott kutatások színes kínálatát és minőségi voltát. Nem megkerülhető tény a 6 Nemzeti Laboratórium jelenléte, mely PTE-s irányítással végzi munkáját, a 3D Központ, valamint az SZBKI által végzett tevékenység. Kiemelt cél a Tudományos és Innovációs Park, mely a – városi szándékkal összhangban – cégek, start-up-ok Pécsre csábítását és az inkubációs tevékenységek erősítését célozza.

 A Város és az Egyetem számára is fontos fejlesztési téma a kollégiumok és a lakhatás témaköre, mely kapcsán a közelmúltban intenzívebb egyeztetések folytak a közelmúltban. 

Mindkét fél megerősítette, hogy a jövőben további vezetői egyeztetésekre is sor kerül majd az előre meghatározott témakörökben, illetve a munkacsoportokban is folyamatosan zajlik a közös munka, mely remélhetőleg tovább erősíti a szinergiát a jövőre nézve.

Szöveg forrása: UnivPécs

Fotó: Csortos Szabolcs