Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Közérdekű / Regisztrációs pont a menekülteknek

Regisztrációs pont a menekülteknek

Regisztrációs pontot hozott létre a pécsi önkormányzat az Ukrajnából nem szervezett formában Pécsre érkező ukrajnai menekültek számára. Ők a Veress Endre utcai rendelőintézet egyik pavilonjában kialakított irodában tudnak regisztrálni.

Bár szervezett formában továbbra sem érkeznek az ukrajnai háború elől menekülők Pécsre, egyénileg egyre több menekültet fogadnak be a pécsi és városkörnyéki családok. Főként fiatal nők és gyermekek, kisebb számban teljes családok érkeztek így az elmúlt napokban Baranyába. Velük a pécsi ukrán kisebbségi önkormányzat igyekszik felvenni a kapcsolatot, szállásuk és alapvető ellátásuk jelenleg biztosított.

– Fontos, hogy a városba és Pécs környékére egyedileg érkező menekültek létszámáról, igényeikről, esetleges tovább vándorlásukról, valamint az őket befogadó családokról nyilvántartás készüljön, mert csak így biztosítható, hogy minden menekült megfelelő ellátásban részesüljön, és az egymástól elszakadt családtagoknak lehetőségük legyen megtalálni egymást. Éppen ezért az ukrán kisebbségi önkormányzattal karöltve létrehoztunk egy regisztrációs pontot a Veress Endre utcai rendelőintézet egyik pavilonjában. Itt a Pécsre egyénileg érkező ukrajnai menekülteket nyilvántartásba tudjuk venni. Kérjük, hogy a menekültek és az őket befogadó családok jelentkezzenek az irodában, és a regisztrációval segítsék az általuk befogadottak minél teljesebb körű ellátását – fogalmazta meg Nyőgéri Lajos, Pécs szociális területért felelős alpolgármestere.

A regisztrációs iroda a tervek szerint szerdától reggel 8 és este 7 óra között fogadja a regisztrációra érkező menekülteket, illetve az őket kísérő befogadókat. A nyilvántartásba vételhez a menekültek ellátásában önkéntes munkára jelentkezett pécsiek segítségét vesszük igénybe.

– Folyamatosan jelentkeznek önkéntesnek a pécsiek, eddig már csaknem 170-en regisztráltak, ez mutatja, hogy továbbra is milyen sokan szeretnének segíteni a menekültek ellátásában. Köszönjük az aktivitásukat. A pécsi önkormányzat célja nem változott, továbbra is a városba érkező menekülők minél teljesebb ellátását szeretnénk megoldani, ebben kérjük a pécsiek támogatását. Arra készülünk, hogy a menekültek hosszabb időszakra érkeznek, ezért azt kértük a segítségüket felajánló pécsi cégektől és intézményektől, hogy az adományok gyűjtésében szervezetten és a rendszerességet szem előtt tartva vegyenek részt. A kisebb értékű, de rendszeresen nyújtott adományoknak van a legnagyobb értéke ebben a helyzetben. Köszönjük mindenki önzetlen felajánlását – mondta el Nyőgéri Lajos.

A városvezetés közvetlenül is megkereste a legnagyobb pécsi cégeket azért, hogy bevonásukkal célzott adománygyűjtés révén tudjanak segíteni a háború szörnyűségei elől Pécsre menekülő embereknek.

A segítségnyújtás további lehetőségeiről az önkormányzat egy összefoglalót tett ki a város honlapjára

Továbbra is szívesen várjuk a tárgyadományokat a családsegítő szolgálat telephelyein (Anikó u. 5., Tüzér u. 7., Hársfa u. 154.) hétköznapokon 8 és 20 óra között. Emellett a lakhatási felajánlásokat (, vagy ezen az adatlapon: Az én házam a te otthonod…) és az önkéntesnek történő jelentkezést (+36 20 2637659; )  is köszönjük.

​Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata