Rendkívül hasznos műszerrel gazdagodott a PTE gyermeksebészete
Kezdőlap / Hírek / PTE / Rendkívül hasznos műszerrel gazdagodott a PTE gyermeksebészete

Rendkívül hasznos műszerrel gazdagodott a PTE gyermeksebészete

Sebészeti vágó- és érhegesztő generátorral, valamint annak tartozékaival lett gazdagabb a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ (PTE KK) Gyermekgyógyászati Klinika Manuális Tanszéke az OTP Bank Nyrt. alapítványának köszönhetően. Az új eszköz használatával jelentősen egyszerűsödik és lerövidül számos beavatkozás, csökken az altatás időtartama, rövidülhet a lábadozás ideje.

Az OTP Bank Nyrt. égisze alatt működő Humanitás Szociális Alapítvány jóvoltából került a mintegy 4,5 millió forint értékű sebészeti vágó és érelzáró generátor a PTE KK gyermeksebészetére. Az eszköznek köszönhetően számos műtéti eljárás egyszerűsödik mostantól Pécsett.

„Az eszközt olyan mindennapos műtéteknél is tudjuk használni, mint a féregnyúlvány – ismertebb nevén „vakbél” – eltávolítása, de legnagyobb jelentősége az összetett hasi-, mellkasi-, nyílt vagy minimálinvazív beavatkozások során jelentkezik” – tájékoztatott Biró Ede gyermeksebész szakorvos. „Annak köszönhetően, hogy biztonságosan, könnyebben és gyorsabban tudjuk az erek zárását és vágását elvégezni, bizonyos betegségek hagyományos műtéti kezelését minimálinvazív műtéti technika válthatja fel. Ezáltal rövidebb ideig tart a műtét, csökken a szövődmények kialakulásának esélye. A generátor szövetbarát módon működik. Alkalmazása során a minimális oldalirányú hőterhelésnek- és szövetkárosodásnak köszönhetően közvetetten a gyermekek gyógyulásának idejére is pozitív hatással lehet. Szintén fontos előnye lehet az új berendezésnek, hogy kevesebb testidegen anyagot – sebészeti varróanyagot, öltést – használunk” – hangsúlyozta Biró Ede.

Az eseményen elhangzott, hogy ilyen eszköz még nem volt ezidáig a PTE KK gyermeksebészetén. A közelmúltban átadott műszer már debütált is a napokban. Egy jóindulatú, ugyanakkor helyileg panaszokat okozó  éreredetű elváltozást (hivatalos nevén arterio-venózus malformációt) távolítottak el a segítségével egy 4 éves kislány combjából.

„Nagyon hálásak vagyunk az alapítványnak, és az OTP-nek, hiszen minden adományt igyekszünk a lehető leghasznosabb célra, a betegek, jelen esetben a gyermekek gyógyítására fordítani” – mondta el köszöntőjében Sebestyén Andor, a PTE KK elnöke. „Magam is baleseti sebészként tevékenykedtem praktizáló orvosként, így pontosan tudom, milyen hatalmas segítséget nyújthat egy-egy ilyen hasznos eszköz a munkánk során. Bízom benne, hogy a jövőben is számos fejlesztést, modernizálást tudunk megvalósítani a PTE Klinikai Központjában, akár az adományoknak, akár egyéb forrásoknak köszönhetően” – adott hangot reményének az elnök.