Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / SOCIAL_EAST kiállítás

SOCIAL_EAST kiállítás

A New York-i Liszt Intézet a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködve SOCIAL_EAST: Searching For Identity, Finding Nylon And Blue Jeans címmel fotókiállítást szervez.

A kiállítás Magyarország New York-i Főkonzulátusán (223 East 52nd St.) október 13-a csütörtök 12 órától október 15-e szombat 18 óráig látogatható. Domoszlai-Lantner Doris és Egri Petra kurátorok a Pécsi Tudományegyetemmel együttműködve Magyarország szocialista múltjának divat- és öltözködési kultúráját ötvözik a kortárs, világszerte elterjedt közösségi médiával, hogy feltárják,

 milyen képeket osztottak volna meg a felhasználók, milyen képaláírásokat és hashtageket írtak volna, ha a szocialista Kádár-korszakban létezett volna a közösségi média. 

A Pécsi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék médialaborjának archív képanyagát felhasználva a kiállítás fekete-fehér fotókat és projektorral kivetített színes diákat mutat be. A képek mögötti alapkoncepció egyben összekapcsolják ezt a nem is olyan távoli múltat a jelennel. A képek közösségi médiába ágyazva azt kérdezik a nézőktől: Ha létezett volna a közösségi média, vajon milyen szerepet játszott volna egy olyan politikai rendszerben, amelyben a termelés, a javak elosztása és a kereskedelem a közösségé, és nem pedig az egyéné?
Az egyes képeket kísérő szövegek (feliratok és hashtagek) a kortárs közösségi média posztok nyelvezetét tükrözik, és fontos szerepet játszanak a többnyire névtelenségbe burkolózó képeken szereplő alakok által viselt ruhadarabok mögött rejlő jelentés kontextualizálásában és vizsgálatában. Arra is rávilágítanak, hogy

 milyen módon kommunikált a ruhák viselője a környezetével – és az hogyan kommunikált velük. 

A rövid, néhol humoros, szarkasztikus, sőt provokatív feliratok fiktív betekintést nyújtanak a ruhadarabot viselő életébe. A hashtagek kiegészítik, teljessé teszik a képaláírásokat, bizonyos szavakra és kifejezésekre irányítják a figyelmet, amelyek kulcsfontosságúak ahhoz, hogy a tárlatot holisztikusan értelmezhessük.
„Míg a korszak magyarországi történelme dokumentált, addig a kultúráról – és különösen a divatról – kevesebb információ és forrás áll rendelkezésre ebből az időszakból. A kiállítás célja, hogy bővítse a jelenleg rendelkezésre álló ismereteket, és új perspektívát nyújtson, amely a múltat a jelennel hozza párbeszédbe” – mondják Domoszlai-Lantner és Egri társkurátorok.
A kiállítás New Yorkba érkezése előtt sikeres, több állomásból álló magyarországi turnét futott be. Látható volt az Ördögkatlan Fesztiválon (2022. aug. 2-6.), a Kozármisleny Kulturális Központban (2022. márc. 11-ápr. 8.) és a Pécsi Tudományegyetemen (2021. okt. 11-nov. 30.). A Glamour Hungary főszerkesztője, Maróy Krisztina a tárlatról írt kritikájában úgy fogalmazott: „… a kiállítás fotói és diái mint egyszerű tárgyak a digitális transzformáción keresztül újramaterializálódtak, és egy kortárs keretezésben, az Instagram keretében

 újra jelenvalóvá teszik a Kádár-korszak képeit, világát, életét.” 

(KULTer.hu).

A kiállítás ingyenes. Az érdeklődők az Eventbrite-on regisztrálhatnak.

Forrás: univpecs.com