Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Városi hírek / Szoborfelújítások kezdődnek a belvárosban

Szoborfelújítások kezdődnek a belvárosban

Ikonikus, a város jelképévé vált szobrok felújítását kezdheti meg ősszel a BIOKOM NKft. A Zsolnay-kút bikafejeinek javításáról, illetve a Hunyadi János-szobor talapzatának felújításáról legutóbbi ülésén döntött a pécsi közgyűlés Jogi és Ügyrendi Bizottsága.

A Zsolnay-kút bikafejeit az ezredfordulón egy rongálás miatt újragyártották, azóta azonban nem voltak felújítva, ezért állaguk jelentősen leromlott. Több helyen megrepedtek, apró részek törtek le belőlük, és fennáll a veszélye, hogy még rosszabb állapotba kerülnek, ezért javasolta a BIOKOM NKft., hogy az önkormányzat újítsa fel a díszkút vízköpőit. A Zsolnay Miklós által a városnak felajánlott, apja emlékére 1930-ban egy régi török csobogó helyén felállított díszkút az elmúlt 90 évben Pécs egyik jelképévé vált, ezért különösen fontos az állapotának a megóvása, így a felújítás mellett döntöttünk – mondta el Zag Gábor alpolgármester.

A BIOKOM Nonprofit Kft. által elkészíttetett restaurálási tervek alapján a Baranya Megyei Kormányhivatal engedélyezte az örökségvédelmi szempontból is kiemelt felújítást, amelyet a következő hónapokban végezhet majd el a városüzemeltetési társaság.

Ezzel párhuzamosan indulhat meg a Hunyadi-szobor talapzatának felújítása is. Pátzay Pál Kossuth-díjas szobrászművész 1956-ban, a törökverő hős halálának 500. évfordulóján felavatott lovas szobra legutoljára szintén az ezredfordulón volt felújítva, így szintén időszerűvé vált a restaurálása.

Felmerült, hogy a teljes szobrot felújítjuk, és megtisztítjuk magát a lovas alakot is, de az előzetes egyeztetések során több képzőművész is azon az állásponton volt, hogy az évtizedek során rárakódott patina már része a szobornak, azt eltávolítva nemcsak az összkép, de maga a szobor felülete is sérülhetne, ezért erről végül letettünk. Így a BIOKOM NKft. a szobor mészkő talapzatának felújítását végezheti el, amelynek keretében a szükségszerű beavatkozások mellett egy alapos tisztítás történik majd meg, és újra olvashatóvá teszik a Czuczor Gergely Hunyadi című balladájából a posztamensen olvasható idézetet – foglalta össze Zag Gábor.

A két szobor felújításáról a közgyűlés Jogi és Ügyrendi Bizottsága döntött legutóbbi ülésén. A restaurálásuk a turisztikai szezon végén, ősszel kezdődik és várhatóan májusig tart. A felújítás összesen 12 millió forintba kerül.​

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata