Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / Közérdekű / További kéttucatnyi pécsi zebra vált biztonságosabbá

További kéttucatnyi pécsi zebra vált biztonságosabbá

A gyalogátkelőhelyek biztonságának növelése érdekében a BIOKOM NKft. öt pécsi zebrához napelemes térvilágítást telepített, további húsznál pedig a közvilágítási rendszert fejlesztette. A munkálatoknak köszönhetően az autósok jobban láthatják az úttesten áthaladókat, ezzel újabb lépést tettünk a biztonságosabb pécsi közlekedés felé.

– Polgármester úr és a városvezetés választási ígérete volt, hogy növeljük a pécsi gyalogosok védelmét és biztonságát.Már korábban is több intézkedést tettünk ennek érdekében, így például okoszebrákat telepítettünk a Nagy Imre úton, vagy a Lánc utcai csomópontnál, illetve felmértük, hogy hol van szükség új gyalogátkelőhelyek létesítésére. Több mint 30 ilyen helyet jelöltek meg a szakértők, ezek közül az első 11 helyszínen már el is készültek a zebrák, idén pedig folytatjuk a programot. A gyalogátkelőhelyek megvilágításának javítása szintén ebbe a programba illeszkedik, hiszen azt segíti elő, hogy a gépjárművezetők könnyebben vegyék észre az úttesten áthaladókat, és így kisebb eséllyel történhessen baleset – mondta el Sík László Lajos, a közgyűlés városfejlesztési és kommunális bizottságának elnöke.

Közlekedési szakértők 2020-ban mérték fel, mely pécsi zebráknál van szükség jobb megvilágításra, hogy az autósok könnyebben vegyék észre az úttesten átkelőket. Akkor 28 ilyen helyszínt határoztak meg, amelyek közül 3-ban (a Nagy Imre úton két helyen, illetve a Lánc utcánál) már megvalósultak a fejlesztések, most a fennmaradó 25-nél valósította meg a szükséges átalakításokat a városüzemeltetési társaság.

A közvilágítási rendszer fejlesztésével – a meglévő lámpák fényerejének növelésével vagy plusz lámpatestek felszerelésével – összesen 20 gyalogátkelő vált biztonságosabbá az alábbi helyszíneken:

– Megyeri út – Verseny utcai kereszteződés nyugati ága

– Veres Endre úton, a rendelőintézetnél (a fejlesztés itt 2 gyalogátkelőhelyet érintett)

– Ybl Miklós utca – Kőrösi Csoma Sándor utca kereszteződés északi ága

– Ifjúság útja – Kürt utca kereszteződése

– Ifjúság útján a 400 ágyas klinika előtti gyalogátkelő

– Ifjúság útján a Pius templom előtti gyalogátkelő

– Ifjúság útján, a Paulus étterem előtti gyalogátkelő

– Kodály Zoltán utcai kollégium előtti gyalogátkelő

– Hungária út 31. előtti gyalogátkelő

– Hungária út – Jászai Mari utca kereszteződése

– Hungária úton, az Uránia mozi előtti gyalogátkelő

– Jókai utca – Kaffka utca kereszteződése

– Felsővámház utca – Csillag utca kereszteződése

– Felsővámház utca – Vöröskereszt utca kereszteződése

– Király utca – Lánc utca körforgalom északi ága

– Kálvária utca – Tettye utca kereszteződése

– Kálvária utca – Zöldfa utca kereszteződése

– Keszüi út – Lőtér utca kereszteződése

– Keszüi út – Bogár utca kereszteződése

– Hársfa – Engel János út kereszteződése

További öt zebrához pedig a napokban olyan térvilágítást telepítettek, amelyek áramellátását napelemek biztosítják. Ilyen kandeláberek kerültek a Tüzér utca – Magyar Lajos utca, a Megyeri út – Mártírok útja, a Tüskésréti út – Siklósi út, az Engel János utca – Vadász utca kereszteződéséhez, valamint az Esztergár Lajos úton, az Olimpia Üzletház előtti átkelőhöz.

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata