Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Új keringés- és légzéstámogató eszközökkel gazdagodott a PTE Klinikai Központja

Új keringés- és légzéstámogató eszközökkel gazdagodott a PTE Klinikai Központja

A koronavírusos betegek kezelésében is kiemelt jelentőséggel bíró új, keringés- és légzéstámogató eszközöket kapott a Pécsi Tudományegyetem az Operatív Törzs jóváhagyásával, az Országos Kórházi Főigazgatóság szervezésében. Az eszközöket péntek délután mutatták be a sajtó képviselőinek a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Klinikai Központ (KK) Szívgyógyászati Klinikáján. Az eseményen beszédet mondott Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Kővári János, Baranya megye fenntartható városfejlesztésért felelős biztosa, Miseta Attila, a PTE rektora, Sebestyén Andor, a PTE KK elnöke, Cziráki Attila, a PTE KK Szívgyógyászati Klinika igazgatója és Csontos Csaba, a PTE Koronavírus Ellátó Központ vezetője.   

A keringés- és légzéstámogató technikák közül az ún. extrakorporális membrán oxigenizáció (ECMO) széles körben alkalmazott az intenzív osztályokon. A szív pumpafunkciójának támogatására a „vaECMO”-t használják a szakemberek, míg légzéstámogatásra a „vvECMO” készülékek alkalmasak. A most beszerzett két új, ultramodern készülék mindkét funkcióra alkalmas, értékük együttesen valamivel több, mint százmillió forint.

Miseta Attila, a PTE rektora a beszerzés kapcsán elmondta: „Az új ECMO készülékek a progresszív betegellátás bázisán az orvosképzés és szakorvosképzés színvonalának további emelése mellett a tudományos és kutatási lehetőségeket is bővítik.”

Sebestyén Andor, a PTE KK elnöke kiemelte: „A COVID intenzív ellátás szempontjából is regionális ellátó központ a PTE Klinikai Központja, ezért is nagy jelentőségű az új ECMO készülékek üzembe állítása a dél-dunántúli régió lakosai számára.”

„A COVID járvány idején számos ilyen kezelést alkalmaztunk a Koronavírus Ellátó Központban, hagyományos lélegeztetési technikával nem uralható, súlyos tüdőgyulladásban szenvedő betegeknél” – tette hozzá Cziráki Attila, a PTE KK Szívgyógyászati Klinika igazgatója. „Az időben elkezdett ECMO kezeléssel jelentős esélyt adunk a betegnek a túlélésre, még igen súlyos COVID fertőzés esetén is. Az új készülékekkel megduplázódott klinikánk ECMO kapacitása, így nemcsak a Szívgyógyászati Klinikán fekvő, súlyos keringési állapotú betegek kezelésére, hanem a COVID intenzív osztályon is tudjuk párhuzamosan használni ezeket a készülékeket” – hangsúlyozta az igazgató.

Hoppál Péter és Kővári János beszédében egyaránt megköszönte az egészségügyben dolgozók heroikus küzdelmét, melyet a világjárvánnyal szemben folytattak, és folytatnak.