announcement

Pécsi útfelújítások 2023Megnézem

Újabb vidéki AOSZ Info-Pontok
Kezdőlap / Hírek / Közérdekű / Újabb vidéki AOSZ Info-Pontok

Újabb vidéki AOSZ Info-Pontok

Magyarországon ma már több mint százezer olyan család él, melynek egy-, néha több tagja is érintett autizmus spektrum zavar tüneteivel. Az érintettek és családjaik gyakran egyedül kóborolnak a rendszerekben, miközben léteznek összefogott és elérhető támogatások.

Az országban működő tíz iroda mellett Pécsen, Szekszárdon, Siófokon és Miskolcon is új irodákat hoztak létre, melyek megnyitójára 2022. január 14-én kerül sor.

Az Autisták Országos Szövetsége a helyi szükségletekre közvetlenül reagáló regionális központok, úgynevezett AOSZ Info-Pont irodák létrehozásával segíti az érintett családokat.

Az AOSZ Info-Pont irodák az Autisták Országos Szövetségének szolgáltatásait nyújtják az ország 14 pontján (Nagykanizsa, Székesfehérvár, Veszprém, Vésztő, Szeged, Salgótarján, Kecskemét, Szombathely, Mindszentpuszta, Debrecen, Miskolcon, Pécsett, Siófokon és Szekszárdon) a helyi környezetbe ágyazottan. Komplex szolgáltatást nyújtanak a családok és a szolgáltatók számára a korszerű autizmus ismeretek megszerzésében, információ áramoltatásban, kapcsolatépítésben, helyi együttműködések elindításában. Tevékenységüket az Autisták Országos Szövetségének szakértői támogatásával egységesen, megbízhatóan és magas szakmai színvonalon végzik. Állandó nyitvatartási időben várják a munkatársak az autista személyeket, családtagjaikat, az őket támogató szakembereket, laikus érdeklődőket.

Az AOSZ Info-Pontok főbb szolgáltatásai:

 • „DATA: Digitális autonómia-támogatás az autizmus spektrumon” projekttel kapcsolatban a felhasználók tájékoztatása, bevonása, segítése http://data.aosz.hu/
 • Az applikáció használatával kapcsolatos segítségnyújtás
 • InfoCentrum szolgáltatás: tájékoztatás az elérhető szolgáltatásokról, jogainak érvényesítéséhez, ügyintézéshez információ nyújtása
 • AOSZ kártya igénylés, ügyintézés
 • Esőember folyóirat megrendelése, ügyintézés
 • Hírlevélre történő feliratkozás ügyintézése
 • Kiadványokhoz való hozzájutás
 • Szakkönyvtár működtetése
 • Mentorszülő szolgáltatás ajánlása
 • Érintettek, családjaik, velük dolgozó szakemberek igényeinek, szükségleteinek feltárása
 • Egyéb időszakos, alkalmi feladat, akció, kampány során adódó feladatok

Az Autisták Országos Szövetsége az AOSZ Info-Pontok létrehozásával törekszik az családok támogatásában kulcsszerepet betöltő segítő szolgáltatások körének bővítésére és kiterjesztésére, a jó gyakorlatok átadására, a területi egyenlőtlenségek ellensúlyozására, a helyi igények, szükségletek feltárására, valamint az egységes és széleskörű érdekvédelmi tevékenység megvalósítására.

Az egyes régiókban működő irodák csökkentik a vidéki családok fokozott kiszolgáltatottságát és segítséget nyújtanak a megbízható ismeretek megszerzésében, a szakszerű segítségek elérhetőségében, a szolgáltatásokhoz való egyenlő esélyű hozzáférésben, emellett a legmodernebb digitális eszközökkel segítik az autista személyek beilleszkedését és kommunikációját.