Pécsi útfelújítások 2023-2024Megnézem
Tour de Hongrie 2024Megnézem
Kezdőlap / Hírek / PTE / Ultramodern Fogászati Oktatási Központot adtak át Pécsett

Ultramodern Fogászati Oktatási Központot adtak át Pécsett

Csütörtökön ünnepélyes keretek között adták át a Pécsi Tudományegyetem új Fogászati Oktatási Központját. A 2750 négyzetméter hasznos alapterületű, ötszintes létesítmény az orvoskar épületével szemben, a Tüzér utca 1. szám alatt épült fel a Széchenyi 2020 program keretében, közel 2,7 Mrd forintból.

Az önálló pécsi fogorvosképzés 1975-ben nyitotta meg a kapuit, a régió lakosai által jól ismert Dischka Győző utcai épületben. A korszerű gyakorlati fogorvosképzés feltételeit a múlt század elején iskolának épített, és a hetvenes években klinikai célra átalakított épületben már nem lehetett megvalósítani. Az akkor 100-120 fő képzésére méretezett létesítményben mára a hallgatói létszám megötszöröződött, a képzési portfólió mind a graduális, mind a posztgraduális szegmensében jelentősen bővült, a 2000-es évek eleje óta ráadásul már német és angol nyelven is tanulhatnak a jövő fogorvosai.

A fentiek miatt döntött a Pécsi Tudományegyetem vezetése 2017-ben egy új épület felépítéséről, méghozzá új helyszínen. A Dél-Dunántúl új fogászati központja végül a Tüzér utcai helyszínre került, részben azért, hogy a tervezett létesítmény a pécsiek számára könnyebben elérhető legyen, részben pedig azért, hogy a gyakorlati és elméleti orvosképzés helyszínei minél közelebb kerüljenek egymáshoz.

Az új épületben éves szinten mintegy 46 ezer beteget gyógyítanak, és több mint hatszáz hallgató oktatása zajlik majd. A 2022 nyarától teljes kapacitással üzemelő új létesítményt nemcsak gyalogosan, közösségi közlekedéssel és kerékpárral lehet majd könnyedén megközelíteni, de az épület személygépkocsi forgalmát közforgalmi parkoló is segíti. A közel háromezer négyzetméteres, ötszintes épület a fogászati ellátás és gyakorlati képzés teljes spektrumát megjeleníti. A fogorvosképzés gerincét a több mint 60 korszerű fogászati munkaállomás biztosítja majd, ami egy körpanorámás elrendezésben öleli körbe szintenként a középső közlekedőt és betegvárót. Az épület legfelső szintjét pedig a hallgatói, kutatói, oktató és adminisztrációs terek foglalják el, valamint a közösségi életet támogató panorámaterasz.

Dr. Nagy Ákos Károly, a PTE Klinikai Központ Fogászati és Szájsebészeti Klinikájának igazgatója az új központ kapcsán elmondta: „Az eddigi 42 munkaállomáson folyó ellátás az új épületben már 61 korszerű széken valósulhat meg, sőt, a kialakított épületgépészeti kapacitás akár 70 egységkészülék üzemeltetését is biztosítani képes. A beruházásnak köszönhetően a kiemelten gyakorlatorientált fogorvosképzés oktatási környezetének modernizálásával, a hallgatók tanulását támogató infrastrukturális környezet kialakításával jelentős mértékben nő a fogorvostan hallgatók és szakfogorvosok képzésének, valamint a szakfogorvosok élethosszig tartó továbbképzésének színvonala” – hangsúlyozta a klinikaigazgató.

Az ünnepélyes átadón köszöntőt mondott Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere, Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, Miseta Attila, a Pécsi Tudományegyetem rektora, Hoppál Péter országgyűlési képviselő, Kővári János, Baranya megye fenntartható városfejlesztésért felelős biztosa és Nagy Ákos Károly klinikaigazgató.

A projektről bővebb információt a  https://projektek.pte.hu/hu/hazai/erfa/efop-421-16-2017-00008 oldalon olvashatnak.